Program Universe Awareness (UNAWE - Zavedanje vesolja) praznuje posebni dogodek: današnja "ekskluzivna" novica iz vesolja za otroke Space Scoop : Popolna preobrazba je že stota po vrsti!

Ob tej priložnosti se je ekipa, ki ustvarja novice "Iz vesolja - ekskluzivno", ozrla na že objavljene zgodbe. “Moja najljubša je še vedno Vesolje ima temačno preteklost,” pravi Sarah Reed, prejšnja znanstvena urednica EU-UNAWE. “Lahko si predstavljate mojo prvotno reakcijo, ko so me prosili, da naj opišem obdobje reionizacije vesolja za otroke stare šele 8 let. A ravno zaradi težavnosti obravnavane snovi je ta novica zame nekaj posebnega. Deliti vrhunska astronomska odkritja z otroki, ne glede na to kako komplicirana je obravnavana tema, je pravi izziv za komunikatorje znanosti. ”

Odkar so februarja 2011 pričeli objavljati Iz vesolja - ekskluzivno v sodelovanju z Evropskim južnim observatorijem (ESO), se je k projektu priključilo več organizacij: Nizozemski inštitut za radijsko astronomijo (ASTRON), Nasin rentgenski observatorij Chandra, Nizozemska raziskovalna šola za astronomijo (NOVA), Europlanet, Kraljeva astronomska družba (RAS), Južno-afriški astronomski observatorij (SAAO) in Evropska vesoljska agencija (ESA).

Rastoča družina novic Iz vesolja - ekskluzivno je povečala število objav, vendar pa z notranjim nadzorom zagotavljajo, da kvaliteta novic ne pade. “Res je pravi izziv napisati novico, ki je istočasno zabavna in poučna,” pravi Natalie Fischer, iz nemškega EU-UNAWE, ki pregleduje poučno vsebino novic. “A vsakič ko se z otroki v mojem razredu pogovarjam o novi novici "Iz vesolja - ekskluzivno" in vidim, kako dobijo od presenečenja in začudenja velike oči, vem da nam je spet uspelo!”

Ob tej posebni obletnici objavlja EU-UNAWE gradivo za delo v učilnici z naslovom Pripovedovanje zgodb o novicah Iz vesolja -ekskluzivno (kmalu tudi v slovenščini), pri katerem služijo novice "Iz vesolja - ekskluzivno" kot osnova za ustvarjalno pisanje in risanje. Ob tem otroci spoznavajo tudi znanstveno novinarstvo in si tako razširijo obzorje glede možnih poklicnih poti povezanih z znanostjo.

UNAWE bo v začetku prihodnjega leta izdal knjigo Iz vesolja - ekskluzivno. V naslednji številki revije Communicating Astronomy with the Public, ki bo izšla konec novembra, pa bo tudi članek o izkušnjah pridobljenih pri pisanju novic za otroke. 

Več informacij: 

Space Scoop - Iz vesolja - ekskluzivno so prve astronomske novice za otroke stare 8 let in več. Pišejo jih sodelavci programa Universe Awareness (Zavedanje vesolja). Osnovni namen novic Iz vesolja - ekskluzivno je spremeniti način na katerega otroci pogosto dojemajo znanost kot nekaj zastarelega in dolgočasnega. S tem, da z otroki delimo nova astronomska odkritja, lahko v njih zbudimo zanimanje za znanost in tehnologijo. Space Scoop - Iz vesolja - ekskluzivno so čudovito orodje, ki ga lahko uporabimo v učilnici, za poučevanje in razpravljanje o aktualnih astronomskih novicah.

 


Efemeride
03.06.2023 19:15 CEST
03.06.2023 17:15 UT
Sonce vzide 05:14 
zaide 20:47 
Luna vzide 20:30 
zaide 04:20 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost