Začelo se je zelo nedolžno, z igrico ob sprejemu prvošolcev in razrednim projektom, ki naj bi popestril šolsko leto na podružnični šoli Vrtovin. Vse kotičke v razredu so napolnile risbe, fotografije in plakati planetov, zvezd in astronavtov, knjižni kotiček pa se je šibil pod težo knjig o vesolju. In potem se je začelo... 

V sodelovanju z učenci so se rojevale vedno nove ideje in dejavnosti. Brali smo, raziskovali, opazovali. K sodelovanju smo povabili tudi druge učitelje osnovne šole Dobravlje. Prvi se je odzval učitelj Stanko Čufer in nam s šolskim teleskopom približal Luno in Venero. Kmalu je za naš mali projekt izvedela gospa Nataša Đurić, iz Centra odličnosti Vesolje-SI, slovenska predstavnica mednarodnega projekta NASE, Mission X - Treniraj kot astronavt. Iskala je prvo skupino v Sloveniji, ki bi se vključila v ta mednarodni projekt. In ker smo ponudbo sprejeli, nas je gospa Nataša s sodelavko Ano Urbas tudi obiskala.

Najprej sta z vprašanji spodbudili radovednost otrok...in učiteljic. Nato sta predvajali posnetek z Mednarodne vesoljske postaje, na katerem je astronavtka slovenskega rodu Sunita Williams, prikazala življenje na vesoljski postaji. Vsi smo ostali očarani. Naša vzhičenost pa je bila še večja, ko sta nam povedali, da se bomo posladkali s sladoledom, ki si ga lahko privoščijo astronavti. Njegov videz ni bil najbolj vabljiv, okus pa zelo podoben pravemu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nato smo se vsi preselili v telovadnico, kjer je gospa Nataša učencem razložila, kako bo naša ekipa, imenovana Ortaona space team, tekmovala v tem projektu. S športnimi in raziskovalnimi aktivnostmi bomo pridobivali točke, s temi pa bomo pripeljali našega astronavta Čarlija na Luno. Vaje bodo podobne tistim, ki jih delajo astronavti, ko pripravljajo svoje telo za polet in življenje v vesolju. Cilj je spoznati svoje telo in pravilno uporabljati njegovo moč in spretnosti, poleg tega pa ga še pravilno negovati in polniti z energijo.

    

 

Opravili smo že prvo vajo in se igrali s težnostjo. Bilo je zabavno in poučno!

Tako, naša pot proti Luni se je začela. Mogoče pa bodo nekoč v Luninem pesku tudi stopinje Vrtovinca.

Tanja Maver Jamšek in Ortaona space team

 

 

 


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
18.10.2021 22:26 CEST
18.10.2021 20:26 UT
Sonce vzide 07:23 
zaide 18:10 
Luna vzide 17:43 
zaide 04:43 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost