Kratka novica o astronomskem večeru na OŠ Dobravlje - PŠ Vrtovin:

Ker se naše letošnje šolsko leto vrti okoli zvezd, planetov in astronavtov, smo se odločili, da v Vrtovin povabimo nekoga, ki se na to spozna. Tako je v sredo zvečer pred našo šolo pristal gospod učitelj Stanko Čufer s šolskim teleskopom. Pridružili smo se mu vrtovinske učiteljice in učenci s svojimi družinami.

 

Najprej smo si ogledali planet Venero in ostali presenečeni nad pogledom nanjo. Gospod Čufer nam je nato nazorno in razumljivo razložil, zakaj v tem obdobju vidimo Venero le kot Lunin krajček. Nato nam je povedal še nekaj zanimivosti o planetih in zvezdah.

Naslednja je bila na vrsti Luna. Ta je ob pogledu skozi teleskop bila tako blizu, da bi jo lahko zagrabili. Natančno se je videlo njeno površje, kraterji in druge značilnosti, le ameriške zastavice na njej res nismo našli.

  

Teleskop smo za trenutek zapustili, da smo na nebu poiskali zvezdo Severnico, Mali voz in Veliki voz. Tudi tukaj nam je gospod Čufer razložil veliko zanimivih stvari in nas podučil o zvezdi Severnici: kako jo poiščemo in čemu je služila nekoč, pa tudi še danes lahko.

 

Nato pa še zadnji pogled skozi teleskop, pozdravček luni in klepet ob toplem čaju, ki nam je pogrel roke v tem hladnem, a lepem večeru.

Tanja Maver Jamšek

 


Efemeride
26.09.2023 15:31 CEST
26.09.2023 13:31 UT
Sonce vzide 06:53 
zaide 18:53 
Luna vzide 17:53 
zaide 02:26 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost