Misija Cassini-Huygens bo po skoraj 13 letih kroženja okoli Saturna kmalu končana.

 

Vesoljsko plovilo Cassini je bilo izstreljeno z Zemlje leta 1997. Naslednjih sedem let je potovalo preko Osončja preden je končno prispelo do Saturna.

Nekaj mesecev kasneje je »matična ladja« Cassini poslala sondo Huygens na Saturnovo skrivnostno luno Titan. To je bil prvi pristanek na nekem telesu v zunanjem Osončju!

Med svojim časom na Titanu je sonda Huygens razkrila kar nekaj stvari, ki jih ima ta luna skupnih z Zemljo. Ima debelo atmosfero, vreme (na Titanu namesto vode dežuje spojina z imenom metan) in jezera (prav tako iz metana). Vendar pa je na njej precej hladneje kot na Zemlji - temperatura na površju je -180°C , kar je dvakrat hladneje kot na Zemljinem južnem polu.

Po tem, ko je plovilo Cassini poslalo Huygens na Titan, je nadaljevalo z raziskovanjem Saturna, njegovih obročev in njegove družine lun. Med drugim je opazilo vodo, kako škropi v vesolje iz neke druge lune, in s tem razkrilo ocean skrit pod njenim ledenim površjem, ki bi lahko bil dom nezemeljskemu življenju.

A po letih trdega dela plovilu Cassini zmanjkuje goriva. Znanstveniki so se zato odločili, da končajo pot plovila tako, da bo 15. septembra padel v Saturn. Tako se bodo izognili nenamernemu trku v katero od Saturnovih lun in jih tako ohranili nedotaknjene za nadaljnja raziskovanja.

Do takrat bo plovilo Cassini v svojih zadnjih mesecih življenja izvedlo več nevarnih potopov med planetom in njegovimi slavnimi obroči, v območju, ki še nikoli prej ni bilo raziskano.

Plovilo Cassini bo posnelo prve podrobne slike obročev, ki ležijo najbližje Saturnu, in slike planetovih oblakov. Prav tako bo izmerilo Saturnovo gravitacijo in s tem pomagalo znanstvenikom pri ugotavljanju, kakšna je notranjost planeta.

Tako nam tudi v svojih zadnjih dneh plovilo Cassini pomaga razumeti našega orjaškega vesoljskega soseda.

Cool dejstvo

Saturn je plinasti orjak, kar pomeni, da nima trdnega površja. Plovilo Cassini se bo potopilo v njegovo atmosfero. Globlje, kot se bo potopilo, večjo vročino in pritisk bo čutilo, dokler ga navsezadnje ne bo zdrobilo in spražilo.

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESA.

Vir: UNAWE Space Scoop


Efemeride
06.07.2022 21:30 CEST
06.07.2022 19:30 UT
Sonce vzide 05:18 
zaide 20:55 
Luna vzide 12:32 
zaide 00:27 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost