Zemljo obdaja ogromen ovoj ali kokon, ki nas sčiti pred nevarnim kozmičnim sevanjem, ki nenehno obstreljuje naš planet. Brez njega življenje, kot ga poznamo, ne bi bilo mogoče, čeprav je ta ščit čisto neviden. Ta kokon je magnetno polje.

Večino magnetnega polja ustvari Zemljino staljeno železno jedro, a majhen delež k ustvarjanju polja prispevajo tudi magnetne kamnine bližje površju planeta, v Zemljini skorji.

Skorja je trdna plast Zemljine površine, na kateri živimo. Če bi bila Zemlja velikosti jabolka, bi skorja bila kot lupina - v primerjavi z ostalimi plastmi je zelo tanka. Pod oceani je debela približno 10 kilometrov, pod kontinenti (kopnim) pa tudi do 80 kilometrov.

Izvedeti več o skorji našega domačega planeta je vse prej kot lahko. Ne moremo kar tako zvrtati luknje skoznjo, da bi proučili njeno obliko in videli iz česa je sestavljena. Zato pa so sateliti Swarm pripravljeni na ta izziv.

Swarm je skupina treh satelitov, ki krožijo okoli našega planeta. Njihova naloga je meriti šibko magnetno polje Zemljine skorje, da bi ga tako bolje spoznali in razumeli.

Po treh letih zbiranja podatkov s Swarmom so rezultati prikazani na sliki spodaj. To je najbolj podrobno izrisan zemljevid Zemljinega magnetnega polja kadarkoli ustvarjen! Področja, kjer je magnetno polje šibkejše, so obarvana modro, kjer je najmočnejše pa rdeče. Te razlike so posledica oblike Zemljine skorje.

Veliko zanimivih in nenavadnih krajev je bilo odkritih. Eden leži v državi imenovani Srednjeafriška republika, kjer je magnetno polje še posebej močno. Razlog za to je še neznan, a nekateri znanstveniki menijo, da je to posledica trka meteorita pred več kot 540 milijoni let!

 

Cool dejstvo

Ena najbolj zanimivih posebnosti novega zemljevida so črte, ki se raztezajo preko oceanskega dna. So dokaz časov, ko se je magnetno polje našega planeta obrnilo in sta severni in južni magnetni pol zamenjala položaje. To se zgodi enkrat na nekaj sto tisoč let. Naslednjič ko se bo zgodilo, bo tvoj kompas kazal proti jugu namesto proti severu!

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESA.

Vir: UNAWE Space Scoop


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
25.09.2021 21:05 CEST
25.09.2021 19:05 UT
Sonce vzide 06:53 
zaide 18:54 
Luna vzide 21:00 
zaide 11:21 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost