Poglejte to slavno sliko kozmičnega objekta znanega kot Orlova meglica. Ali lahko poveste, koliko stebrov je na sliki? Ali lahko poveste, kateri so spredaj in kateri so zadaj?

Velika težava za astronome je, da ne morejo odleteti do kozmičnih objektov, ki so izven našega Osončja, in jih pobližje raziskati. Namesto tri-dimenzionalnih teles jih lahko vidijo le kot ploske slike na nebu.


Tri-dimenzionalno (ali 3D) pomeni, da ima nekaj tri dimenzije: višino, širino in globino. Predstavljajte si, da gledate model ladje in potem pogledate fotografijo te iste ladje. Iz opazovanja modela ladje lahko izveste veliko več kot s ploske fotografije.
A kljub težavam povezanih s tem, da so prilepljeni na Zemljo, so astronomi ravnokar dokončali prvo 3D sliko slavnega astronomskega telesa imenovanega Orlova meglica!
Orlovo meglico sestavlja več ogromnih stebrov kozmičnega plina in prahu, v katerih nastajajo masivne nove zvezde. In sedaj lahko vidimo ta objekt v neverjetnih novih podrobnostih, kakor da bi leteli čezenj.
Nova slika kaže, da so tako imenovani stebri stvarjenja pravzaprav sestavljeni iz štirih ločenih stebrov, ki so le videti kot del istega telesa, ko jih gledamo z Zemlje.

Cool dejstvo
Astronomi pogosto rečejo, da je čas četrta dimenzija vesolja.

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
28.10.2021 12:44 CEST
28.10.2021 10:44 UT
Sonce vzide 07:37 
zaide 17:54 
Luna vzide 23:27 
zaide 14:45 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost