Aladin je morda res prepeval Jasmini o ‘povsem novem svetu’, a te besede bi pravzaprav morale pripadati Evropskemu južnemu observatoriju. Zahvaljujoč enemu od njihovih teleskopov lahko namreč končno proučujemo planet izven našega Osončja tako, da prvič doslej opazujemo običajno zvezdno svetlobo, ki se je odbila od površja planeta!


Doslej je bilo odkritih skoraj 2000 tako imenovanih eksoplanetov. Veliko večino so astronomi našli s pomočjo pametnih trikov kot je  “opazovanje opletanja zvezde” ali uporaba zvezd kot povečevalnih stekel.
Planeti so namreč izjemno temni in daleč vstran. Zate se zlahka izgubijo v blesku zvezd, okoli katerih se gibljejo. Če bi želeli fotografirati nek daljni planet, je tako, kot če bi v svetlo osvetljeni sobi želeli videti majčkeno igračko, ki se sicer šibko sveti v temi.
51 Peg b ni ravno zelo zanimivo ime, a je ime zelo zanimivega planeta. Pred dvajsetimi leti je postal prvi eksoplanet, ki so ga odkrili okrog normalne zvezde (ali kot pravijo astronomi zvezde ‘glavne veje’), podobne kot je naše Sonce. Sedaj si je ta planet prislužil še en rekord, saj je prvi eksoplanet, ki so ga proučevali neposredno v vidni svetlobi.
Zmožnost, da zaznamo svetlobo oddaljenih svetov, je zelo razburljiva, saj bomo lahko izvedeli raznorazne nove stvari o njih; lahko bomo na primer izmerili njihovo velikost, tirnico, po kateri se gibljejo, in še več.
Tako smo na primer izvedeli, da je 51 Peg b večji od Jupitra, a ima veliko nižjo gostoto! Okrog svoje starševske zvezde se giblje veliko bližje kot Jupiter okoli Sonca in je zato velikanski, žgoče vroč svet. Morda ni ravno kraj, ki bi ga želeli obiskati, a je korak v pravo smer.

Cool dejstvo
Znanstveniki so izračunali, da imajo milijarde zvezd v naši Galaksiji od 1 do 3 planete, ki bi lahko imeli na površju vodo – ključno sestavino za življenje!

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
28.10.2021 14:20 CEST
28.10.2021 12:20 UT
Sonce vzide 07:37 
zaide 17:54 
Luna vzide 23:27 
zaide 14:45 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost