Več kot polovica vseh Soncu podobnih zvezd se rodi skupaj s sestrsko zvezdo. Če se dve zvezdi skupaj rodita, padeta v tirnico ena okoli druge in tvorita tako imenovani dvojni sistem.


En tak par lahko vidimo na tej sliki. Zvezdi sta zelo blizu ena drugi in se obkrožita vsakih 12 ur. Dvakrat med vsakim obhodom se ena od zvezd za kratek čas znajde pred drugo in jo zakrije.


Zaradi teh mrkov sistem zvezd v rednih, pravilnih intervalih za kratek čas potemni, podobno kot obmorski svetilnik, a ravno obratno (svetilnik za kratek čas posveti). Mrk se zgodi takrat, ko svetlobo ene zvezde zastira neko drugo telo (v tem primeru druga zvezda).
S pomočjo teleskopov so znanstveniki zelo podrobno opazovali temnenje tega sistema in ugotovili, da se ne ponavlja tako redno in v pravilnih intervalih, kot so pričakovali. Nenavadno obnašanje so lahko zlahka razložili z obstojem še enega telesa, ki se giblje okoli dvojice.
Tako so astronomi leta samozavestno verjeli, da neko temno telo, znano kot rjava pritlikavka, preži in se skriva v tem dvojnem sistemu. Toda nova opazovanja z novejšim in močnejšim teleskopom niso pokazala nobenega znaka o obstoju take pritlikave zvezde.
A če tam ni rjave pritlikavke, kaj potem povzroča tako čudno obnašanje teh zvezd? Zatrdno še ne vemo, najbolj priljubljena teorija pa pravi, da so vzrok magnetna polja zvezd, ki popačijo njuno obliko in spremenijo njun sij.


Cool dejstvo
Novi posnetki dvojnega sistema so dovolj natančni, da bi lahko razkrili rjavo pritlikavko, ki bi bila 70.000-krat temnejša od središčne zvezde!

To je otroška verzija novice ESO.

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop


Efemeride
29.03.2023 20:31 CEST
29.03.2023 18:31 UT
Sonce vzide 06:48 
zaide 19:26 
Luna vzide 11:17 
zaide 03:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost