Na tej novi vesoljski fotografiji je videti, kot da je nekdo ukradel zvezde z neba! A brez skrbi, za rešitev te uganke ne potrebujemo Sherlocka Holmesa — ta kozmični zločin je že razvozlan.


Črna praznina na sijočem zvezdnem polju v resnici sploh ni praznina. Je le temen oblak plina in prahu, ki zastira svetlobo zvezd, ki se nahajajo za njim.

Oblakom te vrste pravimo temne meglice. Videti so kot prazna območja neba brez zvezd, a v resnici so med najbolj produktivnimi območji nastajanja zvezd v celotnem vesolju!
Narejeni so iz plina in prahu in mnogi med navidez temnimi madeži na skrivaj prekipevajo z novorojenimi zvezdami — tudi ta oblak na sliki.
Zvezdi v najzgodnejših stopnjah njenega življenja pravimo ‘protozvezda’. Takrat je preprosto le krogla hladnega plina in prahu, ki se krči zaradi lastne sile teže. V tej stopnji v srcu - v sredici - še nima jedrskega ognja, ki daje energijo starejšim zvezdam.
Medtem ko se protozvezda krči in krči, postaja vedno gostejša in bolj vroča krogla. Na površini ima lahko temperaturo od ledenih -250 °C pa tudi vse do 40.000 °C, ko postane prava pravcata zvezda.
In medtem ko bo oblak na sliki ustvaril nove in nove zvezde, se bo sčasoma razredčil in razkril novorojene zvezde v njem in tudi tiste 'manjkajoče', ki ležijo za njim.


Cool dejstvo
Pričetek nastajanja zvezd lahko sprožijo različni dogodki, na primer trk dveh galaksij ali udarni val bližnje supernove.

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
06.12.2021 00:55 CET
05.12.2021 23:55 UT
Sonce vzide 07:29 
zaide 16:17 
Luna vzide 10:05 
zaide 18:20 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost