Vesolje je vse, česar se lahko dotaknemo, potipamo, zaznamo, izmerimo in detektiramo. Vsebuje na milijarde veličastnih teles, med njimi planete, oblake prahu, galaksije in zvezdne kopice, kot je ta na fotografiji.

 

Na našo srečo je ta kozmični dragulj, kot še mnogi drugi, viden na našem nočnem nebu že z majhnim teleskopom. In kar težko je verjeti, da je nek astronom v 18. stoletju menil, da se ga je potrebno izogibati!
Življenske sanje Charlesa Messierja so bile, da bi postal slaven. Za to pa je moral odkriti komet. (V tistih časih je bilo najti nov komet najenostavnejši način, da ste naredili velik vtis na druge astronome.)
A ko je pogledal skozi teleskop, je Charles pogosto našel nejasne, megličaste objekte na nočnem nebu, ki so bili že znani (in niso bili kometi). Zato se je odločil, da si bo prihranil čas in si bo zapisal vsak tak objekt, ki ga bo našel in ki se ne bo premikal med zvezdami (kot se kometi).
Tako je Charles spotoma ustvaril katalog 110 astronomskih lepotic; med njimi so bile plinaste meglice, kopice zvezd in velikanske galaksije. In zabavno pri tem je, da čeprav je Charles Messier kasneje odkril kar 13 kometov, je najbolj znan in slaven zaradi svojega kataloga!

Ta čudovita slika prikazuje zvezdno kopico z imenom Messier 47. Na njej nam v oči pade prgišče sijočih, mladih, modrih zvezd, med katerimi vidimo nekaj izrazitih rdečih orjakinj.


Cool dejstvo
Če želite izvedete več o osupljivo lepih objektih v Messierjevem katalogu, lahko igrate Messier Bingo na lcogt.net/messierbingo/

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
05.12.2021 23:46 CET
05.12.2021 22:46 UT
Sonce vzide 07:28 
zaide 16:17 
Luna vzide 08:55 
zaide 17:13 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost