Temnejši kot je kraj opazovanja, svetlejše se zdi nočno nebo.

To čudovito sliko je posnel teleskop, ki se nahaja v enem izmed najbolj odročnih območij na Zemlji, v puščavi Atacama, daleč od vseh mest in vasi. Na sliki vidimo svetle zvezde v kopici Vodnjak želja. Kopica si je to ime prislužila zaradi številnih zvezd v njej, ki spominjajo na srebrne kovance, lesketajoče se na dnu vodnjaka želja.

V zvezdni kopici, kot je ta, se vse zvezde rodijo približno ob istem času in iz istega oblaka plina. Vse zvezde v tej kopici so na primer stare okoli 300 milijonov let.

Kopica Vodnjak želja je bogata mešanica okoli 400 rdečih in modrih zvezd. Barva teh zvezd nam pove, kolikšna je njihova masa.

Zvezde z večjo maso so bolj vroče in svetlejše in zato porabijo svoje gorivo veliko hitreje kot njihove manjše sestre. Zaradi tega lahko ugotovimo, da imajo bolj rdeče zvezde na tej sliki večjo maso. Sedaj so že v zadnji stopnji svojega razvoja — stopnji rdeče orjakinje. Bolj modre, manj masivne zvezde pa so še vedno v zgodnjem obdobju svojega življenja.

Najbolj masivne zvezde kopice na sliki niso vidne. Le-te so že zdrvele skozi svoje kratko, burno življenje in že pred časom eksplodirale kot močne supernove.

Cool dejstvo

V naši Galaksiji lahko ugotovimo, kako stara je neka zvezdna kopica, na podlagi tega, kje je. Starejše kopice običajno najdemo dlje od središča Galaksije kot pa mlade kopice.

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
20.01.2022 23:42 CET
20.01.2022 22:42 UT
Sonce vzide 07:37 
zaide 16:50 
Luna vzide 19:20 
zaide 09:22 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost