Pristanek! Prvič v zgodovini človeštva je naše plovilo pristalo na površju kometa.

Po 10-letnem potovanju sta avgusta Rosetta in Philae končno dosegla svoj cilj - komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Od takrat je Rosetta krožila okoli kometa vedno bližje in bližje in se pripravljala na naslednji izziv misije – spust sonde Philae na površino kometa.

Bližje kot je Rosetta prišla k temu nenavadnemu svetu, lepši je postajal. Odkrili smo, da je posut s kraterji, visokimi pečinami in skalami velikosti hiš. Opazili smo celo curke plina in prahu, ki izhajajo iz površine.

Po mnogih tednih proučevanja površine kometa so strokovnjaki izbrali najboljši kraj za pristanek sonde Philae. Ko je bila sprejeta ta odločitev, je bila naslednja naloga izbira najboljše poti okoli kometa, po kateri bi Philae pristal na pravem kraju.

In končno je prišel čas, da se je Philae poslovil od Rosette in se pripravil na veliki podvig. Včeraj zgodaj zjutraj je pričel svoj dolg spust na komet. Sledilo je sedem ur grizenja nohtov, ko smo sedeli in nemočno čakali, medtem ko je Philae polzel skozi vesolje; brez možnosti popravljanja njegove smeri, če bi zašel s poti.

Končno, z velikanskim vzdihom olajšanja in aplavzom, smo dobili sporočilo s sonde Philae, da je varno prispela in da je bil ta izjemen podvig uspešen!

Sonda Philae je že pričela zbirati kar se da podatkov o tem navdušujočem miniaturnem svetu. Skupaj z Rosetto, ki je v bližnji tirnici okoli kometa, nam bo majhna sonda pomagala razumeti enega od najstarejših teles v našem Osončju.

Cool dejstvo

Komet Churyumov-Gerasimenko/67P se trenutno giblje proti Soncu s hitrostjo 60.000 kilometrov na uro, kar je več kot dvakrat hitreje kot vesoljski raketoplan!

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESA.

Vir: UNAWE Space Scoop


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
21.01.2022 01:15 CET
21.01.2022 00:15 UT
Sonce vzide 07:36 
zaide 16:51 
Luna vzide 20:30 
zaide 09:45 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost