Zgodaj zjutraj so se trije astronavti na vesoljskem plovilu Soyuz odklopili od Mednarodne vesoljske postaje in se spustili nazaj na Zemljo. Njihov ognjeni spust je trajal 3 ure, nato pa so varno pristali na travnatih planjavah centralne Azije, kar je končalo njihovo 6-mesečno misijo v vesolju.

Morda mislite, da je izstrelitev najtežji del vesoljske odprave, toda tudi pristanek ni brez izzivov. Plovilo Soyuz je pričelo padati na Zemljo s skoraj 30.000 kilometri na uro. (To je 100-krat hitreje od najhitrejšega vlaka!) Za varno vrnitev astronavtov domov so morali to hitrost znatno zmanjšati, preden so prileteli ob tla.

Vrnitev na Zemljo je kot vožnja z vlakcem smrti, ki postaja polna tresljajev, ko plovilo udari v Zemljino ozračje. V tem trenutku plovilo izvrže vse svoje dele, ki niso več nujno potrebni in ki izgorijo v ozračju, še preden priletijo ob tla.

Petnajst minut pred pristankom se odprejo padala, ki znatno zmanjšajo hitrost na hitrost peš hoje. Nato, samo sekundo pred pristankom, se prižge šest raket, ki omogočijo dramatičen, a varen pristanek.

Z uspešnim pristankom je konec poleta, vendar misija še ni končana. Telo astronavta se na mnoge načine privadi življenju v vesolju, zato ga prizadane izguba mišične moči. Nekateri astronavti imajo še tedne po vrnitvi težave s spreminjanjem smeri hoje in hojo v ravni črti.

Da se privadijo na življenje z gravitacijo, traja kar nekaj časa, zato zdravniki nadzorujejo astronavte še nekaj tednov medtem, ko se le-ti ponovno privajajo na življenje na Zemlji. Astronavt Evropske vesoljske agencije ESA Alexander Gerst je sedaj na poti v Evropsko astronavtsko središče, ki je baza vseh Esinih astronavtov in se nahaja v kraju Cologne v Nemčiji. Esini zdravniki bodo spremljali, kako se ponovno privaja na gravitacijo po tem, ko je več kot pet mesecev preživel v breztežnosti!

Cool dejstvo

Vsaj eno plovilo Soyuz je ob vsakem trenutku priključeno na Mednarodno vesoljsko postajo. Če bi na vesoljski postaji prišlo do nujnega primera, bi lahko posadka uporabila Soyuz za varno vrnitev na Zemljo.

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESA.

Vir: UNAWE Space Scoop


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
21.01.2022 00:13 CET
20.01.2022 23:13 UT
Sonce vzide 07:36 
zaide 16:51 
Luna vzide 20:30 
zaide 09:45 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost