Le tu in tam pride v časopise kak komet, ki pripravi zaslepljujoče lepo svetlobno predstavo na našem nočnem nebu. Zato imamo vtis, da so kometi redki. A to je daleč od resnice!

V resnici so v našem Osončju odkrili že na tisoče kometov, mnogo več pa jih še čaka, da bodo odkriti. Sedaj pa odkrivamo na stotine kometov tudi okoli drugih zvezd! Ti se imenujejo ‘eksokometi’.

Kometi se, podobno kot planeti, gibljejo okoli svoje zvezde. A za razliko od planetov so rojeni v zunanjih delih osončja, daleč od zvezdine toplote in svetlobe. Narejeni so iz kamnin sprijetih skupaj z ledom - so kot nekakšne umazane snežne kepe.

Ko se komet približa svoji zvezdi, se led prične taliti in dvigati s površja kot para. Iz te pare nastane okoli kometa oblak, ki se lahko razteza 80.000 km daleč! To je razdalja, v katero bi lahko eno zraven druge v vrsto postavili skoraj osem Zemelj!

Kar trideset let so astronomi z velikim zanimanjem opazovali nenavadno utripajočo svetlobo neke mlade, bližnje zvezde. Sedaj pa vemo, da je to nenavadno mežikanje povzročilo na stotine kometov, ki občasno pridejo pred zvezdo!

Ko pride komet pred zvezdo, njegovo trdno jedro in megličast oblak pare zakrijeta del zvezde in njene svetlobe. V tirnici okoli te mlade zvezde so na ta način odkrili že skoraj 500 eksokometov!

Cool dejstvo

V našem Osončju so našteli okoli 4.000 kometov, menijo pa, da bi lahko bilo njihovo pravo število blizu bilijona! (To je milijon milijonov!)

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
21.01.2022 00:32 CET
20.01.2022 23:32 UT
Sonce vzide 07:36 
zaide 16:51 
Luna vzide 20:30 
zaide 09:45 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost