Dvignite dlan in si jo pridržite pred obrazom. Kaj menite, je prostor med vašimi očmi in dlanjo prazen? Videti je prazen, a seveda ni. Vemo, da je okrog nas zrak, ki ga sestavljajo nevidno majhni delci – najpomembnejši med njimi so delci kisika, ki ga dihamo in potrebujemo za življenje.

Sedaj pa si predstavljajte, da bi enako naredili medtem, ko bi lebdeli v vesolju. V tem primeru pa je zelo verjetno, da bi bilo območje med vašimi očmi in dlanjo res popolnoma prazno.

Tako bi bilo zato, ker je večina vesolja tako imenovani ‘vakum’. To pomeni, da je popolnoma prazno, brez enega samega delčka plina ali zrnca prahu. 

A čeprav je večina vesolja vakum, obstajajo v njem območja, ki niso. To so območja, kjer vesoljski plin in prah lebdita med zvezdami v galaksijah. Temu pravimo medzvezdna snov. 

Medzvezdna snov je prav zares redka. Če bi imeli eno čajno žličko medzvezdne snovi in eno čajno žličko Zemljinega ozračja, bi bilo na drugi žlički 100 bilijon-krat več delcev (to je 100 milijonov milijonov!)

A sčasoma se medzvezdna snov zbere v grudice in tvori večje in težje kepe plina in prahu, dokler ne nastane velik oblak v vesolju, tak kot je ta na sliki.

Tak oblak, ki na sliki zakriva zvezde v ozadju, je tiste vrste, ki mu pravimo temna meglica. Tako kot druge vrste kozmičnih oblakov ali meglic je sestavljen iz plina in prahu. A za razliko od drugih meglic, ki jih pogosto vidimo modro ali živo rožnato žareti, je temna meglica tako gosta in debela, da povsem zakrije zvezdno svetlobo izza nje ali v njej.

A tako kot Sončevi žarki pokukajo skozi razpoko v mračnih, deževnih oblakih na Zemlji, bo tudi zvezdna svetloba nekoč posijala skozi ta oblak. Globoko v oblaku so grude snovi, iz katerih nastajajo nove zvezde, ki bodo nekega dne izbruhnile v sijoče življenje! 

Cool dejstvo

Astronomi se ne strinjajo glede tega, koliko zvezd bo nekoč zasijalo v tem oblaku. Dve študiji trdita, da bi lahko v oblaku nastalo 250 zvezd podobne velikosti kot Sonce. Tretja študija pa pravi, da bi jih lahko bilo 1600!

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
19.01.2022 17:44 CET
19.01.2022 16:44 UT
Sonce vzide 07:37 
zaide 16:48 
Luna vzide 18:11 
zaide 08:54 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost