LunaV soboto, 19. marca 2011, bo ob Sončevem zahodu vzšla Luna, ki bo videti večja kot ponavadi. Luna bo takrat v perigeju in bo največja v zadnjih skoraj 20 letih.

"Zadnjič je bila Luna tako velika marca leta 1993," pravi Geoff Chester iz US Naval Observatory iz Washingtona. "Rekel bi, da se splača pogledati."

Velikost polne Lune variira zaradi ovalne oblike orbite, po kateri se Luna giblje okrog Zemlje. Orbita je elipsa, pri kateri je najbližja točka (perigej ali prizemlje) približno 50.000 kilometrov bližje kot najbolj oddaljena točka (apogej ali odzemlje) (glej spodnji diagram). Polna Luna v perigeju je približno 14% večja in 30% svetlejša kot na drugi strani orbite - v apogeju.

Diagram Lunine orbite

"19. marca bo Luna polna le eno uro za tem, ko bo prešla perigej - to je skoraj popolno sovpadanje, kar se zgodi le na približno 18 let," dodaja Chester.

Polna Luna v perigeju je približno 14% večja in 30% svetlejša kot takrat, ko je v apogeju.

Polna Luna v perigeju s sabo prinaša še posebej visoko "perigejsko plimo", vendar ni razloga za preplah. Gravitacijska sila Lune v perigeju ponavadi dvigne gladino vode le nekaj centimetrov višje, kot je to običajno. Geografske značilnosti posameznega področja lahko to številko dvignejo do približno 15 centimetrov, kar še vedno ni velika razlika.

V nasprotju s sporočili, ki krožijo po internetu, Luna v perigeju ne povzroča naravnih katastrof. "Super-luna" marca 1993 na primer je minila brez incidentov. Tudi decembra leta 2008, ko je bila polna Luna blizu perigeja, ni blio nobenih težav.

Že prav - Luna bo 14% večja. Pa bo razlika res opazna?Vzhajajoča Luna Vprašanje ni tako enostavno. Na nebu nimamo merila, da bi lahko glede nanj izmerili Lunin premer. Visoko nad našo glavo, kjer ni nobene referenčne točke, se vsaka polna Luna zdi enaka vsem drugim.

Najboljši čas za opazovanje je takrat, ko je Luna blizu horizonta. Iluzija pomešana z realnostjo nam lahko pričara zares veličasten pogled. Astronomi in psihologi še ne znajo pojasniti, zakaj se nam zdi Luna nenaravno velika, ko je nizko nad obzorjem in jo vidimo skozi drevesa, zraven zgradb ali drugih objektov. 19. marca bo poseben čar tej iluziji dala še dejansko nekoliko večja Luna. Svetla krogla, ki bo ob Sončevem zahodu vzhajala na vzhodu, se vam bo morda zdela tako blizu, da bi se je lahko dotaknili ...

"Super-polna" Luna v perigeju bo še vedno 356.577 kilometrov daleč. Izkaže pa se, da jo lahko le redko opazujemo tako od blizu.

Luna blizu obzorja

Vir: Nasa Science   

Povezava na kratek film v angleščini (v filmu se napačno uporablja letnica 1983 - zadnja polna Luna tako blizu perigeja je bila 8. marca 1993, kar lahko preverite tudi sami na tej povezavi: kalkulator Luninih perigejev in apogejev).


Efemeride
02.12.2023 09:21 CET
02.12.2023 08:21 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 16:18 
Luna vzide 20:55 
zaide 11:53 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost