Paolo Nespoli na MVPZa astronavtom Paolom Nespolijem je skoraj polovica misije na Mednarodni vesoljski postaji. Do sedaj ni imel prav veliko prostega časa, ob številnih delovnih nalogah pa se je moral držati še posebne diete. 

 

Na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) se pripravljajo na novo obdobje , saj je odslej raketoplani ne bodo več obiskovali vsakih nekaj mesecev. Bolj kot gradnji se bodo astronavti odslej posvetili raziskovalnemu delu in privajanju na življenje v vesolju.

Christer Fuglesang, vodja znanstvenih raziskav na MVP, pojasnjuje: " Vesolje je zanimivo mesto za različne veje znanosti. Gledati globoko v vesolje ali proti Zemlji, raziskovati pri majhnih silah gravitacije ali v brezzračnem prostoru - vse te raziskave je na Zemlji skoraj nemogoče izvesti. Dnevnik MVP je poln znanstvenih podatkov, ki jih zbrajo astronavti ali pa so vodeni avtomatsko. Ob tem pa so tudi astronavti sami del raziskave. Kako se naše telo prilagodi na razmere v vesolju je eno od zanimivih vprašanj, na katero še moramo najti odgovor."

Kri, prosim

Znanstveniki v Evropi, ZDA, Kanadi in naJemanje vzorca krvi na MVP

Japonskem pozorno opazujejo fiziološko in nevrološko stanje astronavtov. Da je to mogoče, je potrebno vzeti veliko vzorcev krvi in urina, jih shraniti v hladilniku in jih periodično pošiljati na Zemljo v analizo. Prav tako astronavti en drugemu jemljejo vzorce las, nato pa jih zmrznejo na -95°C. Posebne ure beležijo gibanje astronavtov po postaji in zunaj nje; tako lahko kasneje analizirajo dnevne učinke utrujenosti.

Meritve z ultrazvokom, elektrokardiagrami (EKG), meritve krvnega tlaka in elektroencefalografija (EEG) so del vsakdana astronavtov na MVP. Kontrolirajo tudi vnos hrane v telo, zato lahko preko analize krvi, urina, kosti in plinov preučijo vpliv posamezne diete na telo. Paolov eksperiment SOLO na primer preučuje nivo soli v krvi v obdobju povišanega in normalnega vnosa soli.

Vplivi sevanja

Na Mars bo v (bližnji) prihodnosti poslana odprava s človeško posadko. Največjo skrb za zdravje astronavtov vzbuja nevarno sevanje v medplanetarnem prostoru. Da bi ta problem bolje razumeli, v različnih delih MVP merijo učinke sevanja, prav tako pa nadzirajo obsevalne doze pri posameznih astronavtih. Še več: posamezna biološka tkiva so na posebnih stojalih zunaj vesoljske postaje izpostavljena neprijaznim razmeram v vesolju.

Raziskovalno delo v laboratoriju Columbus

Vir: ESA


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
06.12.2021 01:06 CET
06.12.2021 00:06 UT
Sonce vzide 07:29 
zaide 16:17 
Luna vzide 10:05 
zaide 18:20 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost