Goce_logoSatelit GOCE (ESA), ki je bil izstreljen marca 2009, je dosegel svoj cilj, saj je v manj kot dveh letih zelo natančno izmeril gravitacijsko polje Zemlje in s tem določil obliko našega planeta (geoida) z visoko ločljivostjo.

Zelo natančna oblika geoida je pomembna iz več razlogov. Geoid je namreč navidezna površina, ki je določena s konstantnim gravitacijskim potencialom. Najlažje si geoid predstavljamo kot mirno morsko gladino brez plimovanja in valovanja. Točno določen geoid nam tako določa referenčno točko za natančno merjenje nadmorske višine, kar nam torej omogoča raziskovanje sprememb morske gladine (višina, oceanski tokovi) in debeline polarnega ledu ter njegovo dinamiko. To bi znanstvenikom pomagalo pri razumevanju podnebnih sprememb. Poleg tega nam natančna meritev gravitacijskega potenciala omogoča vpogled v dogajanje pod zemeljsko skorjo ter študijo procesov geodinamike.

map

Življenjska doba satelita naj bi bila dve leti (torej do marca 2011), vendar ker satelit še vedno deluje brez večjih problemov so misijo podaljšali do konca leta 2012. V tem času bo satelit zbral še več podatkov, kar bo omogočilo še natančnejšo določitev gravitacijskega potenciala in geoida. Po tem ko bo model geoida sestavljen, bo ESA omogočila javni dostop do vseh podatkov, tako da bodo ti na voljo vsem ki jih to področje zanima.

goce_satellite

Vir: ESA


Efemeride
05.10.2022 04:26 CEST
05.10.2022 02:26 UT
Sonce vzide 07:05 
zaide 18:35 
Luna vzide 17:03 
zaide 01:06 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost