Nasin vesoljski teleskop Spitzer je posnel pričujočo sliko spiralne galaksije Sončnica ali M 63 (Messier 63) v infrardeči svetlobi. M 63 se nahaja v ozvezdju Lovski psi, nedaleč od znane galaksije Vrtinec in je 37 milijonov svetlobnih let daleč od nas.

Infrardeča svetloba razkriva pasove prahu, ki ne prepuščajo vidne svetlobe in so zato na posnetkih z optičnimi teleskopi videti kot temne proge. Spitzerjev infrardeči pogled tako razkriva prah (na tej sliki rdeče barve) in kompleksne strukture, ki sledijo vzorcu spiralnih rokavov galaksije M 63 in jim je mogoče slediti v notranjost vse do jedra galaksije. Tam prah tvori nekakšen obroč okoli najgostejšega območja zvezd v samem središču.

Na spodnji desni strani slike vidimo tudi kratko, diagonalno črto - to je precej bolj oddaljena galaksija, ki je z robom obrnjena proti nam.

Posnetek je sestavljen iz posnetkov v različnih valovnih dolžinah: modra barva prikazuje posnetek v infrardeči svetlobi z valovno dolžino 3.6 mikrometrov, zelena posnetek pri 4.5-mikrometrih, rdeča pri 8.0-mikrometrih. Prispevek zvezdne svetlobe z valovno dolžino 3.6 mikrometrov je odštet od slike pri 8.0 mikrometrih, da je porazdelitev prahu bolje vidna.

Vir: NASA


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
06.12.2021 00:31 CET
05.12.2021 23:31 UT
Sonce vzide 07:29 
zaide 16:17 
Luna vzide 10:05 
zaide 18:20 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost