Meteorit_Javorje_C_GeoZS_2010_2c_internetRaziskovalci iz Geološkega zavoda Slovenije so potrdili najdbo železovega meteorita zahodno od Škofje Loke, v bližini Javorij. Meteorit je tretji in po masi največji meteorit (tehta skoraj pet kilogramov!), ki so ga doslej našli na slovenskih tleh. Njegova naključna najdba je pa velika sreča, saj je ponavadi možnost, da bi meteorit našli brez poznavanja lokacije in časa padca zelo majhna.

 

Slika: Železov meteorit, ki so ga našli blizu Škofje Loke (povečava). (Geološki zavod Slovenije)

V bližini Javorij sta ob kopanju useka za novo cesto lastnik zemljišča, Vladimir Štibelj, in upravljalec delovnega stroja, Miha Buh, odkrila posebno tvorbo. Zaradi videza in predvsem teže predmeta, ki se je razlikoval od okoliškega kamenja, sta ga dala v pregled geologu prof. Pavlu A. Florjančiču. Kasneje so analize na Geološkem zavodu Slovenije pokazale in potrdile, da gre za železov meteorit oktaedrit. 

Tretji meteorit na slovenskih tleh je poseben, ker spada med meteorite, ki so jih našli brez opazovanja padca. Možnost, da pride do naključne najdbe je namreč zelo majhna.

Javorski meteorit je drugi železov meteorit po Avškem, ki so ga našli 31. marca leta 1908 v bližini vasi Avče v Soški dolini, tehtal pa je več kot kilogram. Naslednji meteorit, še posebno pomemben, je bil kamniti meteorit, ki so ga raztreščenega na več delov (skupna masa več kot tri in pol kilograma) našli na območju Mežakle (o tem je poročala tudi v astronomska revija Spika). To je eden od redkih meteoritov na svetu, ki so mu določili prvotno orbito. Njegov padec so opazovali 9. aprila 2009.

Meteorit.08.02.2011_Zemljevid_Najdbe_meteoritov_na_Slovenskem

Slika: Zemljevid z lokacijami, kjer so doslej našli meteorite: 1 - vas Avče v Soški dolini; 2 - območjeMežakle; 3 - Javorje zahodno od Škofje Loke.

Kot pišejo na spletni strani Geološkega zavoda, je na svetu poznanih približno 40.000 meteoritov. Največji je železov meteorit Hoba, ki se nahaja v Namibiji, in tehta več kot 60 ton. Poleg železovih meteoritov, ki jih sestavljajo železovo-nikljevi minerali, poznamo še kamnite, sestavljene iz silikatnih mineralov, in kamnito-železove. Tipično najdejo letno tri do šest novih meteoritov, od katerih je večina kamnitih.

Dunja Fabjan

Vir: Povzeto po obvestilu na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije. 


Efemeride
07.12.2023 01:46 CET
07.12.2023 00:46 UT
Sonce vzide 07:30 
zaide 16:17 
Luna vzide 01:17 
zaide 13:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost