Sondi dvojčici STSTEREO.06.02.2011EREO od 6. februarja hkrati opazujeta našo najbližjo zvezdo z nasprotnih smeri in pošiljata na Zemljo slike vsaka svoje polovice Sonca. V nedeljo sta se končno utirili in iz njunih podatkov bodo raziskovalci pridobili 3D informacijo o Sončevi površini. Vesoljski sondi bosta naslednjih 8 let opazovali Sonce v daljni ultravijolični svetlobi, v kateri so vidni blišči, tsunamiji in filamenti.

Slika: umetniški pogled na Sonce in Nasini sondi STEREO-A in STEREO-B.

Ameriška National Oceanic and Atmospheric Administration NOAA se že več časa ukvarja z napovedjo vesoljskega vremena (ang. space weather) za letalske družbe, energetske družbe in upravljalce satelitov in sicer tako, da si pomaga z modeli izbruhov materije Sončeve korone (ang. CME - Coronal Mass Ejection). To so oblaki plazme, ki se oddaljijo od Sonca ob občasnih izbruhih na Sončevem površju. Čeprav nas na Zemlji pred njimi brani magnetno polje (magnetosfera) pride v takih primerih do geomagnetnih neviht, posledica teh so lahko tudi težave pri telekomunikacijskih sistemih.

STEREO.Sonce.06.02.2011

Sondi STEREO delujeta skupno z Nasinim Solar Dynamics Observatory (SDO), ki na svoji orbiti okrog Zemlje opazuje Sonce. Avgusta lani je prišlo do večjega izbruha, pred katerim so med sabo povezani blišči, udarni valovi in filamenti zapolnili približno dve tretjini celotne površine Sonca. Večina aktivnosti ni bila vidna z Zemlje, vendar ju je naveza STEREO-SDO zlahka opazovala.

Dunja Fabjan

Vir: NASA


Efemeride
02.12.2023 10:25 CET
02.12.2023 09:25 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 16:18 
Luna vzide 20:55 
zaide 11:53 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost