Namesto jelenčkov so radijski signali s sonde Cassini tisti, ki nam prinašajo praznični paket čudovitih slik. Cassinijevi posnetki prikazujejo Saturnov največji in najbolj barvit okrasek - luno Titan - in druge ledene kroglice, ki krožijo okoli tega zanimivega planeta.

Barvita Saturnova luna Titan se na tem posnetku v pravih barvah nahaja pred Saturnom in njegovimi obroči.

V praznični pošiljki so slike 'konjunkcij', ko se ena luna nahaja pred ali za drugo. Cassinijevi znanstveniki redno opravljajo tovrstna opazovanja, da proučujejo venomer spreminjajoče se tirnice Saturnovih lun. A tudi na teh rutinskih posnetkih Saturnov sistem zasije v svoji lepoti. Nekaj Saturnovih ostrih lun brez atmosfere je videti, kot da bingljajo zraven Titanove oranžne krogle. Titan je edina luna v Osončju, ki ima znatno atmosfero. Njegova atmosfera je zelo zanimiva, saj pravijo, da je podobna atmosferi, kakršno naj bi pred davnimi časi imela zgodnja Zemlja.

Na tem posnetku vidimo tretjo največjo Saturnovo luno Diono (s premerom 1123 kilometrov) skozi meglico, ki obdaja Titan (s premerom 5150 kilometrov), največjo Saturnovo luno. Obe luni se na posnetku nahajata pred planetom in njegovimi obroči. Na Titanu lahko vidimo severno polarno kapico, ki je videti kot posebna plast na vrhu lune. Posnetek je narejen v treh barvnih filtrih (rdečem, zelenem in modrem) ter sestavljen tako, da ustreza pravim barvam. Posnetke je naredila ozkokotna kamera na sondi Cassini 21. maja 2011 z razdalje približno 2,3 milijonov kilometrov od Titana in 3,2 milijona kilometrov od Dione. En slikovni element na sliki ustreza 14 kilometrom na Titanu in 19 kilometrom na Dioni. Več o Titanovi polarni kapici in atmosferi lahko izveste na: PIA08137 in PIA09739, več o Dioni pa na PIA10560 in PIA07638.

Druge posnetke si lahko ogledate na: http://www.nasa.gov/cassini, http://saturn.jpl.nasa.gov in http://ciclops.org.

Medtem ko je na Zemljini severni polobli sedaj zima, je na severni polobli Saturna pomlad - in bo trajala še nekaj Zemljinih let. Po sedanjih načrtih naj bi sonda Cassini še naprej prinašala veliko znanstveno pomembnih in hkrati na pogled veličastnih posnetkov Saturna, njegovih lun in obročev. Z njeno pomočjo bomo lahko maja 2017 priča prihodu poletja na severno poloblo Saturna.

Vesoljska sonda Cassini je skupni projekt Nase, Evropske vesoljske agencije ESA in Italijanske vesoljske agencije.

Vir: NASA Cassini


Efemeride
01.10.2022 01:18 CEST
30.09.2022 23:18 UT
Sonce vzide 07:00 
zaide 18:42 
Luna vzide 13:30 
zaide 21:43 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost