2011.12.4_youtube_space_labDo 14. decembra lahko dijaki med 14. in 18. letom pošljejo svojo zamisel znanstvenega eksperimenta na Mednarodni vesoljski postaji v obliki dvominutnega videoposnetka. Na tekmovanje Space Lab, ki so ga predstavili na začetku oktobra, se je doslej prijavilo 5500 eksperimentov. Zmagovalna eksperimenta pa bodo v živo predvajali preko YouTube poleti 2012, ko jih bodo astronavti izvedli na vesoljski postaji.

Dijaki med 14. in 18. letom lahko sodelujejo posamično ali v skupinah do tri, tako da posnamejo razlago svojega eksperimenta in jo dodajo na spletni kanal YouTube http://www.youtube.com/spacelab. V videoposnetku mora biti jasno obrazloženo na katero znanstveno vprašanje bi radi odgovorili, sledijo hipoteza, metoda in predvideni rezultati. Informacije in pravila so dosegljivi (v angleščini) na spletni strani https://sites.google.com/site/ytspacelab/official-rules/english.

{youtube}SHe-ToUj3aY{/youtube}

Video: primer predlaganega eksperimenta za tekmovanje Space Lab.

Žirija

Predloge bodo pregledali znanstveniki, astronavti in učitelji, med katerimi so znani profesor Stephen Hawking, astronavti Frank De Winne, Samantha Cristoforetti in Timothy Peake (ESA), Leland Melvin (NASA), Akihiko Hoshide (JAXA), Chris Hadfield (Kanadska vesoljska agencija) in ustanovitelj Cirque du Soleil Guy Laliberté. Eksperimente bodo lahko volili tudi uporabniki YouTube.  

Nagrade

Šest regionalnih finalistov bo marca 2012 za nagrado potovalo v ZDA, kjer bodo izkusili breztežnostni let. Evropski finalisti bodo obiskali Evropski astronavtski center, kjer jih bodo na vodeni ogled popeljali evropski astronavti. 

Dva izbrana zmagovalna eksperimenta bodo astronavti izvajali na vesoljski postaji poleti leta 2012, na spletnem kanalu YouTube pa jih bodo predvajali v živo.

 

Space Lab s podporo Evropske vesoljske agencije izvajajo YouTube, NASA, japonska vesoljska agencija JAXA, Space Adventures in Lenovo.

Vir: ESA


Efemeride
07.12.2023 01:03 CET
07.12.2023 00:03 UT
Sonce vzide 07:30 
zaide 16:17 
Luna vzide 01:17 
zaide 13:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost