hs-2011-28-b-small_webMednarodna skupina astronomov je z uporabo petih različnih instrumentov za raziskovanje vesolja odkrila zanimive značilnosti okrog supermasivne črne luknje v centru oddaljene galaksije Markarian 509.

Našli so zelo vročo korono, ki lebdi nad površjem črne luknje, in "naboje" hladnega plina, ki potujejo skozi vroč razpršen plin s hitrostjo preko milijon milj na uro. Korona absorbira ultravijolično svetlobo iz akrecijskega diska, ki obkroža črno luknjo, kasneje pa svetlobo izseva v obliki rentgenskih žarkov. To odkritje bo astronomom pomagalo razumeti nekatere lastnosti aktivnih galaksij, ki jih je bilo do sedaj težko pojasniti.

hs-2011-28-a-web

Glavni temelj tega odkritja je mnogo opazovanj v optičnem, rentgenskem in gama območju valovnih dolžin. Opazovanja so se pričela s satelitoma XMM-Newton in INTEGRAL (ESA), in so trajala šest tednov. Kasneje so sledila še dlje časa trajajoča opazovanja z rentgenskim satelitom Chandra in optičnim teleskopom Hubble (NASA). Poleg tega je nekaj podatkov prispeval tudi satelit Swift (NASA). Ko so astronomi združili skupaj vse opazovalne podatke, so lahko videli, kaj se dejansko dogaja v jedru aktivne galaksije.

S pomočjo spektrografa "Cosmic Origins" na teleskopu Hubble so astronomi ugotovili, da ima najhladnejši plin vzdolž smeri od galaksije Markarian 509 proti nam štirinajst različnih komponent hitrosti na različnih lokacijah v najbolj notranjih območjih te aktivne galaksije. Podatki iz teleskopa Hubble, skupaj z opazovanji v rentgenskem območju kažejo, da je večino plina v vidnem območju odpihnilo stran od prašnega diska, ki obkroža center galaksije na razdalji 15 svetlobnih let od črne luknje.

Mednarodni konzorcij, odgovoren za to raziskavo, združuje 26 astronomov iz 21 inštitucij, ki prihajajo iz štirih različnih kontinentov. Prvi rezultati te raziskave bodo objavljeni v seriji sedmih člankov v reviji Astronomy and Astrophysics. Več rezultatov je v pripravi. Za več informacij o tej študiji si oglejte:
http://www.sron.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=3277&Itemid=754
http://www.spacetelescope.org/announcements/ann1121/

Vir: HubbleSite


Efemeride
26.09.2023 15:22 CEST
26.09.2023 13:22 UT
Sonce vzide 06:53 
zaide 18:53 
Luna vzide 17:53 
zaide 02:26 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost