uarsNovico o padcu odsluženega Nasinega satelita UARS na Zemljo javnost v zadnjih dneh spremlja z velikim zanimanjem. Center CORDS je pred kratkim objavil najnovejše podatke o možnem času in lokaciji padca satelita na Zemljo.

 

 


Kljub temu, da so se v preteklosti življenja številnih satelitov končala s ponovnim vstopom v atmosfero in padcem na Zemljo, pa satelit UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) predstavlja malo bolj zapleten primer. Razlog je v tem, da satelitov vstop v atmosfero ni nadzorovan. V tem primeru je tudi težko določiti točno lokacijo na Zemljini površini, kamor bodo treščili ostanki satelita. Trenutno je bolj ali manj jasno, da se bo satelit na Zemljo vrnil 23. septembra. A  čas, s tem pa tudi lokacija padca,  sta še vedno precej netočna.

uars_reentry

Center CORDS (Center for Orbital and Reentry Debris Studies) na svoji spletni strani podaja trenutne napovedi, kdaj naj bi satelit dejansko padel na Zemljo. Po trenutnih izračunih naj bi bil ta čas okoli 00:58 UT (po svetovnem času), kar ustreza položaju na južnem delu Tihega oceana. Položaj je označen na priloženi sliki. Oranžni krog kaže področje, kjer bi bil vstop satelita v nižje dele atmosfere viden. Modre črte označujejo položaj satelita pred pričetkom padca, rumene črte pa položaj po napovedanem padcu (v petminutnih intervalih). Priznati je potrebno, da je napovedan čas padca satelita še zelo nezanesljiv in je določen z napako +/- 7 ur. V principu bi torej lahko satelit padel na Zemljo na katerikoli, z rumenimi in modrimi črtami označeni lokaciji. Bele črte na sliki označujejo mejo med dnevom in nočjo.

Lahko pričakujemo, da bodo napovedi s časom postajale vse bolj točne.

Vir: CORDS


Efemeride
22.03.2023 00:38 CET
21.03.2023 23:38 UT
Sonce vzide 06:02 
zaide 18:17 
Luna vzide 06:34 
zaide 19:22 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost