vestaVesoljska sonda Dawn je napravila posnetek preleta čez površino orjaškega asteroida Veste, ki je na voljo tukaj

S pomočjo podatkov, ki jih je zbrala kamera na sondi, bodo znanstveniki poskušali ugotoviti, kakšni procesi so oblikovali osupljive značilnosti asteroida. Obenem si bodo navdušenci nad to odpravo lahko predočili skrivnosten svet, drugi najbolj masovni objekt v glavnem asteroidnem pasu.

Na posnetku je mogoče videti, da Vesta ni popolnoma osvetljena. Na višjih severnih širinah svetlobe ni, kajti tudi Vesta pozna letne čase. Trenutno na tem asteroidu vlada severna zima in severno polarno območje je stalno v temi. Ko si ogledamo vrtenje Veste iznad južnega tečaja, je polovica v temi preprosto zato, ker ima del asteroida dan, drugi del pa noč.

Še ena značilnost je masivna krožna struktura na južnem polarnem območju. Znanstveniki si že od takrat, ko je to strukturo pred leti zaznal vesoljski teleskop Hubble, želijo to območje ogledati od blizu. Krožna struktura oziroma depresija je široka več sto kilometrov, njene pečine pa so več kilometrov visoke. Gora na sredi depresije se dviga približno 15 kilometrov nad tla kotline, zaradi česar je ena najvišjih gora vseh znanih teles s trdno površino v Osončju.

Zbirko posnetkov, pridobljenih z višine okoli 2700 kilometrov nad površjem, so astronomi uporabili za določitev osi vrtenja in sistema zemljepisnih dolžin in širin na Vesti.

Več informacij o sondi Dawn je na voljo tukaj.

Odpravo pa je mogoče spremljati tudi na Twittru.

Vir: NASA


Efemeride
07.12.2022 16:44 CET
07.12.2022 15:44 UT
Sonce vzide 07:30 
zaide 16:17 
Luna vzide 15:35 
zaide 06:51 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost