Astronomi so morda našli prvi primer osončja, v katerem si dva eksoplaneta delita isto orbito. Takšna konfiguracija planetov je bila napovedana, a še nikoli potrjena z opazovanji. Za potrditev rezultata bodo potrebna dodatna opazovanja.

 

 

 

 

V Osončju je povsem običajno, da si več teles deli isto oziroma zelo podobno orbito. Verjetno najslavnejši primer so Trojanski asteroidi, ki si delijo orbito z Jupitrom. Ti asteroidi so ujeti v gravitacijski ples Jupitra in Sonca: v orbiti se gibljejo približno 60 stopinj pred ali 60 stopinj za samim Jupitrom.

Tudi drugi planeti Osončja imajo svoje “trojance”. V Marsovi orbiti smo jih do sedaj našli 9, okoli Neptuna 28. Zemlja ima zaenkrat dva znana spremljevalca.

A v vseh teh primerih so spremljevalci asteroidi, ki so v primerjavi s planeti skoraj zanemarljivo majhni. Teorija pa pravi, da ni nemogoče, da bi se v isti orbiti znašla dva planeta. Če v našem Osončju takšnega primera ni, še ne pomeni, da se ne nahaja v kakšem izmed drugih osončij.

Skupina astronomov je objavila raziskavo, v kateri trdi, da je (mogoče) odkrila sistem z dvema planetoma v isti orbiti. Gre za okoli 370 svetlobnih let oddaljen sistem PDS 70. Sistem je poseben, saj so v njem že pred časom našli kar dva protoplaneta, to je planeta v nastajanju. Oba imata velikost v rangu Jupitra.

 

Slika sistema PDS 70, posneta z mrežo radijskih teleskopov ALMA. V središču je vidna mlada, temna zvezda. Zvezdo obkroža protoplanetarni disk. Elipsa, označena z neprekinjeno črto, označuje planet PDS 70b. Poleg planeta je s prekinjeno črto označen oblak snovi, ki bi lahko bil še en planet ali planet v nastajanju. Pozorno oko bo opazilo še en planet: PDS 70c se nahaja severovzhodno na notranjem delu obroča. Avtor: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO) /Balsalobre-Ruza et al.

 

Raziskovalci so sedaj v arhivskih podatkih, pridobljenih z mrežo teleskopov ALMA, našli dokaz o še enem protoplanetu. Ni jasno, ali gre zgolj za protoplanet ali za oblak snovi, ki bi se sčasoma lahko sestavil v protoplanet. Analiza je pokazala, da ima oblak maso za okoli dve Luni. 

Poudariti velja, da rezultat še ni potrjen. Preden bodo raziskovalci lahko zanesljivo govorili o odkritju dveh planetov, ki si delita orbito, bodo morali opraviti dodatna opazovanja. Avtorji članka napovedujejo, da bi s ponovljenim opazovanjem leta 2026 lahko opazili premikanje planeta in drugega objekta okoli zvezde. Njihova interpretacija bo postala veliko bolj verjetna, če se planet in objekt okoli zvezde gibljeta sinhrono.


Efemeride
07.12.2023 05:54 CET
07.12.2023 04:54 UT
Sonce vzide 07:30 
zaide 16:17 
Luna vzide 01:17 
zaide 13:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost