Esa in Eumetsat sta objavila prve animacije opazovanja zemeljskih neviht, ki jih od lanskega decembra izvaja satelit Meteosat-12. Gre za prvi meteorološki satelit, ki nenehno opazuje Evropo in Afriko. Prvi podatki obetajo bistveno izboljšanje detekcije in napovedovanja hudih neviht na tem območju.

 

S podnebnimi spremembami v Evropi pričakujemo bolj pogoste hude nevihte z nalivi, točo in močnimi vetrovi. Neviht ne moremo preprečiti, lahko pa izboljšamo napovedi in tako prebivalstvo opozorimo pred nevarnostjo. Način, kako o nevihtah izvedeti več, je preko opazovanja strel iz vesolja.

Satelit Meteosat-12 družbe Eumetsat (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) od decembra 2022 Zemljo opazuje iz geostacionarne orbite 36000 kilometrov nad površjem. V tej orbiti se satelit giblje z isto kotno hitrostjo kot Zemlja, kar pomeni, da je ves čas nad istim mestom nad Zemljinim površjem. Takšen položaj meteorologom omogoča daljše spremljanje vremenskih pojavov.

 

Spremljanje neviht nad Evropo. Vsaka lučka je strela. Za animacijo strel skozi čas odprite ta link.

 

Meteosat-12 strele opazuje z instrumentom Opazovalec strel (Lightning Imager). Instrument ima štiri kamere, pri čemer vsaka posname tisoč slik na sekundo. Slike so obdelane na satelitu, ki na Zemljo nato pošlje le uporabne informacije. S štirimi kamerami satelit naenkrat pokrije kar 84 % Zemljinega diska.

Eumetsat-12 je prvi izmed šestih načrtovanih meteoroloških satelitov, ki bodo v naslednjih dveh desetletjih opazovali vremenske pogoje nad Evropo.

 

Naslovna slika: Ilustracija satelita serije Meteosat. Avtor: ESA/Mlabspace


Efemeride
07.12.2023 05:06 CET
07.12.2023 04:06 UT
Sonce vzide 07:30 
zaide 16:17 
Luna vzide 01:17 
zaide 13:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost