Sonda Hope, ki od februarja 2021 spremlja Mars, je posnela najostrejše fotografije male lune Deimos. Poleg lepih fotografij so znanstveniki pridobili tudi podatke o sestavi površja. Podatki kažejo na to, da je luna nastala skupaj z Marsom.

 

 

 

Mars ima dva naravna satelita, luni Fobos in Deimos. Manjša Deimos v premeru meri okoli 12 kilometrov, nahaja pa se na skoraj krožni orbiti na višini 23500 kilometrov.

Luna Deimos je bila odkrita leta 1877. Prvič jo je od blizu slikalo Nasino plovilo Mariner 9 (leta 1971), od takrat pa so jo opazovala tudi številna druga plovila. Slike so pokazale majhno luno nepravilnih oblik, posuto s kraterji.

Raziskave površja so pokazale, da bi bila luna lahko asteroid, ki ga je planet ujel s svojo gravitacijo.  A ta teorija težko pojasni skoraj popolnoma krožno orbito. Druga možnost je, da je luna nastala skupaj s planetom.

Marca je Hope, sonda vesoljske agencije Združenih arabskih emiratov, posnela najbolj ostro sliko lune Deimos do sedaj. Sonda se okoli Marsa giblje po zelo eliptični orbiti, od planeta se najbolj oddalji na 43000 kilometrov. Majhen popravek orbite je sondo pripeljal na vsega 100 kilometrov od lune.

 

Bližnje srečanje sonde Hope in Marsove lune Deimos. Avtor: Emirates Mars Mission

 

Luno je opazovala tudi s spektrometrom, instrumentom, ki omogoča opazovanje svetlobe pri različnih valovnih dolžinah. Luno vidimo, ker se od nje odbija svetloba s Sonca. Pri tem se ne odbije vsa svetloba—od lastnosti površja (sestave, oblike) je odvisno, koliko svetlobe se odbije pri posamezni valovni dolžini. Hope je pridobila prve spektre odbite svetlobe od lune v ultravijoličnih valovnih dolžinah.

Rezultati opazovanj so pokazali, da je luna po sestavi bolj podobna Marsu kot pa asteroidom tipa D, ki so do sedaj služili kot dober približek obeh Marsovih lun.

Sonda bo malo luno v prihodnje obiskala še večkrat.


Efemeride
07.12.2023 04:38 CET
07.12.2023 03:38 UT
Sonce vzide 07:30 
zaide 16:17 
Luna vzide 01:17 
zaide 13:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost