Vesoljski teleskop James Webb se je končno obrnil tudi proti Uranu. Najnovejša slika planet pokaže kot sinje-modro frnikulo, obkroženo s kompleksnim sistemom obročev. Na planetu vidimo še posebej bleščeč severni pol in nevihtne oblake.

 

 

 

 

Planet Uran se precej razlikuje od ostalih planetov Osončja. Njegova os vrtenja je skoraj poravnana z njegovo orbito okoli Sonca—planet je prekucnjen! Zaradi nenavadne orientacije, verjetno posledice trka z večjim planetoidom v preteklosti, je en del planeta leta in leta osvetljen, medtem ko je nasprotni del povsem temen. To vodi do ekstremnih vremenskih razmer na planetu.

Uran v preteklosti ni bil deležen take pozornosti kot večja brata Jupiter in Saturn. Voyager 2 je mimo planeta letel leta 1986 in posnel slike nekoliko dolgočasne zelenomodre krogle. Več desetletij kasneje so opazovanja z velikimi teleskopi na Zemlji in z vesoljskim teleskopom Hubble pokazala, da se na planetu vseeno nekaj dogaja. Na njem naj bi divjale divje nevihte.

Sedaj je na sceno prišel vesoljski teleskop James Webb. Z njim posneta pravkar objavljena slika Urana planet prikazuje v povsem novi luči.

Trenutno je na severnem polu planeta, ki je viden na sliki, pozna pomlad (ko je planet obiskal Voyager 2, je videl južni pol planeta). Medtem ko je Voyager 2 planet opazoval v vidnih valovnih dolžinah, ga je Webb opazoval v infrardečih. V tem območju se Uranova atmosfera izkaže za precej kompleksnejši sistem.

 

Uran s šestimi največjimi lunami. Avtor: NASA, ESA, CSA, STScI, Joseph DePasquale (STScI)Za bleščečo polarno kapico so astronomi vedeli že prej. Kapica se hecno obnaša, saj je prisotna poleti, jeseni pa izgine. Novi podatki so pokazali, da je kapica v središču še posebej svetla. Blizu kapice so vidni oblaki, še bolj očitni pa so oblaki na sprednji strani planeta.

Ledeni velikan Uran ima 13 znanih obročev; na Webbovi sliki jih vidimo 11. Nekateri izmed njih so tako svetli, da so se na sliki med seboj združili. Webb vidi tudi številne izmed 25 znanih Uranovih lun.

Dobra novica je, da je za ta posnetek Webb planet opazoval le 12 minut. Naknadna opazovanja nam bodo Uran nedvomno še bolj približala.


Efemeride
26.09.2023 16:02 CEST
26.09.2023 14:02 UT
Sonce vzide 06:53 
zaide 18:53 
Luna vzide 17:53 
zaide 02:26 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost