Astronomsko društvo Kmica je v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije in Osnovno šolo Gornji Petrovci pripravilo astronomski raziskovalni tabor. Tabor bo potekal od ponedeljka 28. junija do sobote 3. julija 2021 na OŠ Gornji Petrovci, Gornji Petrovci 2, 9203 Petrovci, kjer boste tudi nastanjeni. Prijavnico najdete tukaj, več o taboru pa v spodnjem opisu.

Če imaš 13 let ali več, te zanimajo čari vesolja, te mika astronomija in se želiš seznaniti z metodami raziskovalnega dela na konkretnih primerih, hitro izpolni prijavnico in se nam pridruži! Na taboru se boš naučil veliko astronomije in fizike ter odšel domov bogatejši za marsikatero koristno spoznanje in izkušnjo.

Kaj bomo počeli?

Spoznavali bomo mističnost vesolja, čare astronomije in z vrhov prekmurskih gričev v neokrnjeni naravi brez motenj svetlobnega onesnaženja posneli fotografije zelo oddaljenih nebesnih teles.

Naučili se bomo sestavljati in uporabljati teleskop, orientacije po nebu, opazovali bomo Sonce, izdelali bomo tudi Sončne ure in model Osončja! Spoznali bomo, da imajo zvezde različne barve. Merili bomo paralakso in se poučili o njeni uporabi v astronomiji. Opazovali bomo satelite Starlink, ukvarjali pa se bomo tudi s problematiko svetlobnega onesnaženja.

 

Udeleženci boste glede na interes in predznanje delali v naslednjih skupinah:

  • skupina za osnove astronomije – udeleženci boste spoznali osnove astronomije, se naučili dela s teleskopom, izdelali model Osončja in Sončno uro, spoznali grško mitologijo in pomen mitov in legend na nebu.
  • skupina za astrofotografijo – udeleženci boste spoznali osnove astrofotografije, tehnike astrofotografiranja in orodja za obdelavo fotografij. Spoznali boste tudi osnove spektroskopije.
  • skupina za astrofiziko – udeleženci boste spoznali fizikalne zakone, ki veljajo v vesolju in jih z meritvami eksperimentalno preverili; s pomočjo računalniških orodij boste reševali zabavne astrofizikalne probleme, se naučili delati s podatkovnimi bazami vesoljskih misij, …
  • skupina za radijsko astronomijo – udeleženci boste spoznali osnove delovanja radia in antene, izdelali boste lastno anteno in z njo opazovali blišče na Soncu; postavili boste dipolno anteno in z njo opazovali radijsko sevanje z Jupitra, …

Na taboru bomo pričeli pripravljati tudi raziskovalno nalogo, ki jo boste doma po želji samostojno zaključili in jo pripravili do ravni za sodelovanje na srečanju mladih raziskovalcev. Letos so predvidene naslednje teme raziskovalnih nalog:

  • Zakaj zvezde migetajo?
  • Letno gibanje Sonca in merjenje časa
  • Svetlobno onesnaženje – kako rešiti ta problem?
  • Blišči s Sonca in Sončeva aktivnost
  • Opazovanje Jupitra v radijski svetlobi
  • Merjenje svetlosti satelitov Starlink

Na OŠ Gornji Petrovci se zberemo v ponedeljek, 28. junija, od 15.00 do 18.00 ure. Predviden odhod domov je v soboto, 3. julija, do 10. ure.

V četrtek, 1. julija, je predvidena športna in strokovna ekskurzija (bowling, kino in obisk astronomskega observatorija Magašov brejg). V petek, 2. julija, ob 18. uri boste predstavili rezultate svojega dela na zaključni predstavitvi, kamor so vabljeni tudi vaši starši, sorodniki in prijatelji.

Na tabor vzemite:

Toplo obleko, primerno trpežno obutev in oblačila za terensko delo v vseh vremenskih pogojih, kopalke, kapo, spalno vrečo in podlogo za ležanje (armafleks), toaletni pribor, brisačo, zaščito pred soncem (pokrivalo, sončno kremo ipd.), copate za v šolo in telovadnico ter športno opremo, pisalni pribor in zvezek, svetilko, osebno izkaznico ali potni list, zdravstveno izkaznico in zaščitno masko.

S seboj lahko prinesete še daljnogled (zelo zaželeno), fotografski aparat, teleskop, kitaro, strokovno literaturo, svetilko z rdečim filtrom, zvezdno karto, družabne igre …

Rdeča svetilka je lahko čisto navadna svetilka, preko katere poveznemo rdeč celofan ali kako drugo rdečo folijo. Zaželeno je, da ni preveč svetla. Lahko pa je LED svetilka, ki ima rdečo LED diodo. Rdeča barva je najmanj moteča za naše zenice. Če se odločite za nakup, so primeri rdečih svetilk, ki jih uporabljajo astronomi TUKAJ in TUKAJ.

Kje bomo spali?

V Osnovni šoli Gornji Petrovci, Gornji Petrovci 2, 9203 Petrovci.

Za prevoz na tabor poskrbite sami.

Koliko nas bo?

Največ 30.

Kdo je vodja?

Doc. dr. Mitja Slavinec, predsednik Astronomskega društva Kmica.

Sodelovali bodo tudi strokovni mentorji: Rok Vogrinčič, Darko Kolar, Mario Pezer, Jurij Šumak, Jon Judež, Bor Gazvoda, Johann Laco, dr. Renato Lukač.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 22. 6. 2021. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete TUKAJ.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.
Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 120,00 EUR (oziroma 60,00 EUR za udeležence, ki prihajate iz Pomurja) na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050103 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Pri Darji Kozar Balek, vodji Regionalnega centra ZOTKS Murska Sobota, na 02 53 04 270 oz. po e-pošti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..


Vljudno vabljeni!

Vir: https://www.zotks.si/mladinski-astronomski-raziskovalni-tabor-kmica-2021

 


Efemeride
07.12.2023 04:57 CET
07.12.2023 03:57 UT
Sonce vzide 07:30 
zaide 16:17 
Luna vzide 01:17 
zaide 13:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost