Izstrelitev rakete Vega, na kateri sta poletela tudi slovenska satelita NemoHD in Trisat, je bila uspešna. Satelita sta poletela v četrtek, 3. septembra zjutraj (let VV16 ste lahko spremljali na Youtube kanalu Arianespace in ESA Web Tv). Raketo vesoljskega podjetja Arianespace, ki bo ponesla v orbito 53 satelitov, so iz izstrelišča v Francoski Gvajani nameravali izstreliti septembra lani. Toda izstrelitev rakete Vega je spodletela julija in so se zato pri Evropski vesoljski agenciji odločili za daljši premor. Marca letos je načrtovano izstrelitev preprečila pandemija covida-19, kasneje pa je na preložitev vplivale neugodne vremenske razmere.

Slovenska satelita sta nanosatelit Trisat, ki ga je razvila Univerza v Mariboru, tehta samo pet kilogramov in je namenjen testiranju vesoljske elektronike, ter 65 kilogramov težak mikrosatelit NemoHD, ki ga je razvil Center odličnosti Vesolje-SI, ki bo omogočal interaktivno opazovanje Zemlje.

Let je posebnost tudi zato, ker so prvič uporabili Small Spacecraft Mission Service rideshare dispenser, s pomočjo katerega lahko raketa prevaža sočasno več manjših misij, od enokilogramskih CubeSatov do 500 kilogramskih minisatelitov.

Slika: (zgoraj) satelit NemoHD (avtorstvo: Vesolje-SI), (spodaj) priprave na let VV16, prevažanje dispenserja, na katerem je viden tudi NemoHD levo zgoraj (avtorstvo: ESA)

 


Efemeride
07.12.2023 05:25 CET
07.12.2023 04:25 UT
Sonce vzide 07:30 
zaide 16:17 
Luna vzide 01:17 
zaide 13:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost