Septembrskega oddaja Zanimivosti nočnega neba na Radio Ognjišče:
Zagreti vizualec nočnega neba: Gorazd Bizjan

V sodobni amaterski astronomiji je zelo popularna astrofotografija in nekako dobiš občutek, da le to nekaj velja, opazovalna (vizualna) astronomija pa je bolj za manjšino in ni kdove kaj »cenjena«. V naših oddajah smo gostili že nekaj odličnih slovenskih astrofotografov in sedaj je čas, da to damo glas tudi vizualcem in jih tako uravnotežimo z astrofotografi. V septembrski oddaji bomo predstavili prvega Gorazda Bizjana. V petek, 4. septembra 2020, bo na radio Ognjišče od 17 h do 18 h oddaja Zanimivosti nočnega neba v kateri se bomo srečali s amaterskim astronomom Gorazdom Bizjanom, ki je ljubitelj vizualnega opazovanja nočnega neba. Pri svojem prodiranju v globine vesolje mu zadostuje daljnogled 70x15in 20 centimetrski teleskop, ki ni go-to. Vse želene opazovalne objekte poišče brez pomoči računalnika. Z velikim veseljem opazuje tudi noktilucentne oblake (NLC). V oddaji nam bo to tudi razložil. V oddaji bomo prebrali tudi krajše poročilo o opazovanju utrinkov Perzeidov, ki nam ga je poslal poslušalec Marjan Mah. Poslušalce bomo povabili na Moravško noč na Limbarski gori v soboto/ nedeljo 26./27. september 2020, ki bo posvečena astronomiji: opazovanju in pogovoru o globinah vesolja.

Upamo, da bo oddaja spodbudila naše poslušalce k opazovanju nočnega neba, pa čeprav imajo le daljnogled in prosto oko. Morda bo to tudi navdih, da bodo učitelji popeljali učence in dijake pod zvezdnato nebo, posebno še letos, ko bosta planeta Jupiter in Saturn 21. decembra blizu skupaj, saj bo kot med njima le šest ločnih minut, naslednjič bosta tako blizu 14. marca 2080. Na ta dogodek vas bomo še opozorili. Če imate kakšno vprašanje, spodbudo ali željo, nam lahko pišete na
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. [avtor oddaje Boris Kham] ali [urednik oddaje Blaž Lesnik].

Oddajo lahko najdete tudi v arhivu radia Ognjišče

 


Boris Kham, avtor oddaje

 


Za dobro razpoloženje in kot vabilo, kaj lahko vidite na nočem nebu pa slika Rimske ceste z Grintovca
Slikal Samo Kham, 24. avgusta 2020


Efemeride
07.12.2023 03:50 CET
07.12.2023 02:50 UT
Sonce vzide 07:30 
zaide 16:17 
Luna vzide 01:17 
zaide 13:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost