TEDxNASAKdo je Ted? In kaj ima NASA z njim opraviti?

TED je angleška kratica, ki povezuje besede Technology, Entertainment, Design torej tehnologija, razvedrilo in design. Neprofitna ustanova Sapling že 25 let organizira s tem akronimom vrsto izjemnih predavanj, ki imajo namen razširjati inovativne ideje in na katerih sodelujejo najuglednejši predstavniki različnih področij. 

V sklopu TED predavanj so našli svoj prostor tudi podobni dogodki, zbrani pod imenom TEDx. Mali x označuje, da so to samostojno organizirani dogodki širom po svetu. 

Tudi NASA organizira taka srečanja pod imenom TEDxNASA, na katerih lahko poslušate predavanja o inovacijah in vesoljskih tehnologijah, v istem sklopu pa pripravlja tudi dogodke za mlade (kot TEDxYouth@NASA in TEDxYouth@NASAJSC). Seznam posnetkov predavanj TEDxNASA najdete na portalu Youtube. Krajša predavanja sicer niso nujno povezana z astronomijo, se pa vseeno splača prebrskati med naslovi.

Marsikatero predavanje o astronomiji najdete tudi med uradnimi TED srečanji, na katerih so med drugimi predavali kozmolog Sean Caroll, fizik Brian Green in nenazadnje tudi Stephen Hawking. Seznam predavanj o vesolju si lahko ogledate tukaj.

Predavanja TED in TEDxNASA so v angleškem jeziku.


Efemeride
01.07.2022 22:43 CEST
01.07.2022 20:43 UT
Sonce vzide 05:15 
zaide 20:57 
Luna vzide 06:56 
zaide 23:00 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost