Slovenski srednješolci, ki so se letos od 2. do 10. avgusta udeležili 13. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike (MOAA) v mestu Keszthely ob madžarskem jezeru Balaton, se vračajo domov s srebrnima medaljama in pohvalo. Olimpijada je bila rekordna po številu držav (47), na njej pa je tekmovalo več kot 250 mladih astronomov s celega sveta. Tekmovanje je bilo zelo zahtevno, saj so srednješolce čakale različne preizkušnje: teoretična, opazovalna ter analiza podatkov.

Letošnjo olimpijsko ekipo so sestavljali Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad – srebrna medalja), Jon Judež (Gimnazija Novo mesto - pohvala), Vito Levstik (II. gimnazija Maribor), Matej Mali (Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik) ter Ema Mlinar (Gimnazija Vič – srebrna medalja). Izbrani so bili izmed najboljše uvrščenimi srednješolci na tekmovanju iz znanja astronomije za Dominkovo priznanje, ki ga od Mednarodnega leta astronomije 2009 prireja Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Izbor ekipe je potekal celo leto, saj so se srednješolci preizkusili tudi v opazovalnem tekmovanju Messierov maraton, Sanktpeterburškem tekmovanju in izbirnem postopku, v olimpijsko ekipo pa je bilo izbranih samo najboljših pet.

Izbrana ekipa se je v poletnih mesecih udeležila Tekmovanja treh dežel, kjer se je preizkusila z ekipama s Hrvaške in Madžarske ter priprav, ki so jih vodili mentorji prof. dr. Andreja Gomboc (UNG), dr. Dunja Fabjan (FMF), Katja Bricman (UNG), Krištof Skok in Rok Kovač (študenta na FMF) in Andrej Guštin (DMFA Slovenije).

Slovenija je na olimpijadi nastopila sedmič, pri tem sta člana ekipe Marko Čmrlec in Ema Mlinar osvojila srebrni medalji, Jon Judež pa pohvalo. Ekipo so spremljali glavni mentor Andrej Guštin ter študenta Rok Kovač in Krištof Skok.

Na sliki: Slovenska ekipa po podelitvi na 13. MOAA. Od leve proti desni: Vito, Jon (pohvala), Matej, Marko (srebro), Ema (srebro) ter mentorji Rok, Krištof, Andrej, Dunja.


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
19.01.2022 18:42 CET
19.01.2022 17:42 UT
Sonce vzide 07:37 
zaide 16:48 
Luna vzide 18:11 
zaide 08:54 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost