Slovenski 25-letni študent arhitekture Denis Vrenko je zmagovalec natečaja za logo, ki bo krasil raketo evropske misije CHEOPS. Esin satelit CHEOPS (CHaracterising ExOplanets Satellite), ki naj bi bil pripravljen na izstrelitev v orbito okrog Zemlje do konca leta, bo meril velikosti planetov, ki krožijo okrog svetlih zvezd. Slovenski logo je bil izbran izmed več kot tristo izdelkov, ki so jih na Esin natečaj poslali grafični oblikovalci in umetniki.

Na sliki: zmagovalni logo, ki ga je izdelal Denis Vrenko.

Žirija je izbrala delo Denisa Vrenka iz Celja, 25-letnega grafičnega oblikovalca in študenta zadnjega letnika arhitekture na Univerzi v Ljubljani. Denis je izjavil, da je navdih za logo dobil s posnetkov prehoda Venere preko Sonca in pa prehodov različnih planetov, ki so jih odkrile znanstvene misije kot npr. Nasina misija Kepler. Dizajn predstavlja obrise planetov, ki potujejo preko ploskve različnih zvezd. Denis je bil povabljen, da bo kot Esin gost prisoten na evropskem dogodku, kjer bo spremljal izstrelitev misije Cheops. Njegov barvni logo bo skupaj z logom ESA in ostalimi postavljen na delu rakete, ki  ščiti tovor pri prehodu iz Zemljine atmosfere v vesolje. Dodatnih 16 izdelkov, ki jim je uspelo v finalni izbor, bo razstavljenih med dogodkom.

Žirija je tudi poudarila, da je misija Cheops navdihnila vrsto kreativnih idej, ki so se osredotočile na znanstveni cilj misije (eksoplanete), na dizajn teleskopa in celo na antični Egipt, ki se odseva v imenu misije. Zmagovalna zasnova pa je po mnenju žirije zajela znanstveno bistvo misije na enostaven vendar jasen in privlačen način.

Zmagoviti logo je izbran v dveh korakih. Začetno žirijo, ki je opravila prvo selekcijo, so sestavljali izvedenci misije Cheops, predstavnik konzorcija Cheops, Esini komunikatorji in grafični dizajnerji - med njimi Joost Grootens, vodja magistrskega programa Information Design na Design Academy Eindhoven na Nizozemskem. V drugem delu pa so komisijo sestavljali vodja projekta Cheops, predstavnik konzorcija Cheops, vodja Esinega oddelka Future Missions Department ter Esin višji svetovalec za znanost in raziskovanje.

Na sliki: 16 finalistov na natečaju Evropske vesoljske agencije (ESA)

Cheops (CHaracterising ExOplanets Satellite) je misija Evropske vesoljske agencije (ESA) in Švice. Na polet v vesolje naj bi bila prepravljena konec tega leta in se bo z razliko od ostalih misij, ki se ukvarjajo z eksoplaneti, posvetila planetom okrog svetlih zvezd. Znanstveniki bodo iz podatkov Cheopsa podrobno proučili planete, ki krožijo okrog svetlih zvezd. Natančnost meritev jim bo omogočila določitev velikosti za planete, ki so dimenzij od Zemlje do Neptuna. Poznavanje velikosti planeta ter njegove mase bo omogočila določitev povprečne gostote planeta, iz katere bodo lahko astrofiziki sklepali o njegovi notranji strukturi.

 

Vir: ESA


Efemeride
07.06.2023 01:21 CEST
06.06.2023 23:21 UT
Sonce vzide 05:12 
zaide 20:50 
Luna vzide ne vzide 
zaide 08:08 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost