Moon_phases

V zadnjih dneh je bila Luna upravičeno deležna posebne pozornosti. Tudi sicer je Luno zabavno opazovati, a včasih tega ne moremo storiti, pa naj bo za to krivo pomanjkanje časa, oblačnost ali lenoba. Mogoče nam pri tem lahko pomaga neverjetna animacija pogleda na Luno v letu 2011.


 

 

{youtube}F9pVaTQinIw|500|305{/youtube}

Ljudje iz centra Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio so v zgornji animaciji uporabili podatke s satelita Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Satelit je bil v vesolje izstreljen leta 2009 in je v kratkem času zbral več kot 192 terabajtov podatkov. Zbiral je podatke o Lunini topografiji, podrobno opazoval Lunina pola ter posnel kar nekaj posnetkov visoke ločljivosti.

V animaciji, ki prikazuje pogled na Luno v letu 2011, traja mesec približno 12 sekund, leto pa dve minuti in pol. Pozoren pogled na robove nam pokaže, da nam Luna pravzaprav ne kaže zgolj enega obraza čez celo leto. Zaradi naklona Lunine osi in oblike orbite okrog Zemlje vidimo Luno pod različnimi koti. Praviloma tega pojava ne opazimo, a v pospešenem posnetku je lepo viden. Tako poleg najbolj očitne spremembe - sprememba lunine mene - opazimo tudi spreminjanje položaja Lunine osi ter t.i. libracijo. Izraz izhaja iz latinščine in pomeni 'tehtnica'. Opisuje nam kolebanje Lune z ene na drugo stran. Za boljšo predstavo je spodaj prikazan diagram položaja Lune glede na Zemljo in Sonce pri različnih menah.

moon_phases_diagram

Lunina mena v odvisnosti od položaja glede na Zemljo in Sonce. (vir)

Ta animacija je najbolj natančna do sedaj. Med drugim lahko podrobno opazujemo sence na Luninem površju. Sicer je animacija narejena za opazovalca na severni polobli. Če želite vedeti, kako izgleda Luna v tem trenutku, si poglejte to spletno stran. Na strani se vsako uro osvežijo podatki o Lunini meni, libraciji, navideznem premeru, itd.

Za konec pa še en priboljšek, ko že omenjamo LRO stelit. Na začetku je bila omenjena visoka ločljivost nekaterih posnetkov. Kaj to pomeni? Na spodnji sliki se lahko prepričate na lastne oči.

lro_apollo14site

Pristajalno mesto Apolla 14. Na sliki je lepo viden del lunarnega modula, ki je ostal na Luni. Vidimo tudi sledove astronavtov. Ker Luna nima atmosfere, so sledovi tudi po 40 letih še vedno lepo vidni. (vir)

Vir: UniverseToday, Goddard Space Flight Center


Efemeride
14.08.2022 05:38 CEST
14.08.2022 03:38 UT
Sonce vzide 06:00 
zaide 20:13 
Luna vzide 21:49 
zaide 08:37 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost