eso1115a.resizedGalaksija "Meathook" (ali NGC 2442) ima zelo nesimetrično obliko. Eden od spiralnih rokavov (tudi izvor nedavno odkrite supernove) je močno ukrivljen in se zakrivi nazaj v sebe, medtem ko se drugi rokav (v katerem nastajajo nove zvezde) razteza daleč stran od jedra galaksije. MPG/ESO 2.2 metrski teleskop in NASA/ESA Hubble teleskop sta posnela zelo natančno in kontrastno fotografijo te nesimetrične galaksije.


Galaksija NGC 2442 se nahaja v južnem ozvezdju Volans (leteča riba) in je hitro prepoznavna glede na to da ima nesimetrične spiralne rokave. Takšna oblika galaksije naj bi bila posledica gravitacijski interakcije z drugo galaksijo nekoč v preteklosti, čeprav astronomi še niso uspeli najti te druge galaksije, ki naj bi bila kriva za pojav.

eso1115c.resized
Slika zgoraj, ki je posneta z Wide Field Imager (WFI) na MPG/ESO 2.2 metrskem teleskopu v Čilu, zelo očitno kaže strukturo dvojne kljuke. Ta slika prav tako prikazuje nekatere druge galaksije v polju NGC 2442, kot tudi bolj oddaljene galaksije. Čeprav se instrument WFI na 2.2 metrskem teleskopu na Zemlji ne more kosati s teleskopom Hubble v vesolju kar se tiče ostrine slik, lahko z enim opazovanjem pokrije mnogo širše zorno polje. Oba instrumenta skupaj pa astronomom omogočata zbrati mnogo več komplementarnih informacij.

eso1115b.resized
Slika centra galaksije NGC 2442, posneta s teleskopom Hubble, prikazuje galaktično jedro in kompaktnejšega od obeh rokavov. Leta 1999 je v tem rokavu prišlo do pojava supernove, kjer je masivna zvezda končala svoje življenje in pri tem eksplodirala. S primerjavo starih slik iz različnih zemeljskih teleskopov, slike teleskopa Hubble iz leta 2001 in zgornje slike posnete leta 2006 so astronomi lahko zelo natančno analizirali kaj se je dogajalo z zvezdo, odgovorno za pojav supernove, v zadnjih letih njenega življenja.

Opazovanja teleskopa ESO na zgornjih slikah kažejo na še en proces v življenju zvezd: njihovo rojstvo. Preko celotne galaksije, predvsem pa v daljšem od obeh rokavov, opazimo območja v rdeči in roza barvi. Ta barva pride iz vzbujanja vodika v območjih nastajanja novih zvezd: ko sevanje pri nastanku nove zvezde vzbudi plin iz katerega te zvezde nastanejo v višje energijsko stanje, ta močno seva v odtenkih rdeče svetlobe.

Interakcija z drugo galaksijo, ki naj bi dala galaksiji NGC 2442 takšno nenavadno obliko, naj bi bila odgovorna tudi za nedavno povečano aktivnost rojevanja zvezd. Enake plimske sile, ki naj bi deformirale galaksijo, so zmotile plin in sprožile njegovo gravitacijsko sesedanje, kar je povod za nastanek zvezd.

Vir: ESO


Efemeride
03.06.2023 19:09 CEST
03.06.2023 17:09 UT
Sonce vzide 05:14 
zaide 20:47 
Luna vzide 20:30 
zaide 04:20 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost