earthgravity

Po samo dveh letih v orbiti je satelit GOCE Evropske vesoljske agencije zbral dovolj podatkov za izris zemljevida Zemljine gravitacije z največjo natančnostjo doslej. Znanstveniki imajo zdaj na voljo izjemno podroben model geoida, s katerim bodo obogatili svoje znanje o Zemlji.

Novi geoid so konec marca prikazali na četrti mednarodni delavnici za uporabnike satelita na Tehnični univerzi v Münchnu. Predstavniki medijev in znanstveniki z vsega sveta so si lahko prvič ogledali najboljšo predstavitev globalne gravitacije.

Geoid je površina idealnega globalnega oceana v odsotnosti plimovanja in tokov, ki ga oblikuje samo gravitacija. Je ključnega pomena za merjenje cirkulacije morja, spreminjanja gladine morij in dinamike ledu, na katere vplivajo podnebne spremembe.

Profesor Reiner Rummel, nekdanji vodja Inštituta za astronomsko in fizikalno geodezijo na tej univerzi, je povedal: "Nenehno pritekajo odlični gradiometrični podatki. Z vsakim dvomesečnim ciklom je naš model gravitacije boljši.

Zdaj je prišel trenutek, da te podatke uporabimo za znanost in aplikacije. Zlasti sem navdušen nad prvimi oceanografskimi rezultati.

Ti prikazujejo, da GOCE omogoča dinamično topografijo in prikaz vzorcev kroženja oceanov z povsem novo kakovostjo in ločljivostjo. Prepričan sem, da bodo ti rezultati pomagali izboljšati naše razumevanje dinamike oceanov."

Dvodnevna delavnica je znanstveni skupnosti ponudila najnovejše informacije o delovanju satelita ter podrobnosti o podatkih in uporabniških storitvah.

Udeleženci so razpravljali tudi o tem, da bo geoid omogočil napredek v študijah oceanov in podnebja ter izboljšal razumevanje notranje sestave Zemlje.

Gravitacijski podatki s satelita na primer bogatijo znanje o procesih, ki povzročajo potrese, kot je bil tisti, ki je pred kratkim prizadel Japonsko.

Ker je potres povzročilo premikanje tektonske plošče pod morjem, tega ni mogoče opazovati neposredno iz vesolja. Vendar pa potresi pustijo sled v gravitacijskih podatkih, in te je mogoče uporabiti za boljše razumevanje procesov, ki vodijo v takšne naravne katastrofe, in morda pripomorejo k njihovemu napovedovanju.

Satelit GOCE je bil izstreljen marca 2009 in doslej zbral za več kot 12 mesecev podatkov.

Direktor programov opazovanja Zemlje pri Evropski vesoljski agenciji Volker Liebig je povedal: "Zaradi obdobja izjemno nizke sončne aktivnosti je GOCE lahko ostal v nizki orbiti in je svojo nalogo opravil šest tednov prej, kot je bilo načrtovano.

To pomeni tudi, da imamo še vedno dovolj goriva za nadaljnje merjenje gravitacije do konca leta 2012, s čimer bomo podvojili življenje misije in ustvarili še natančnejši geoid."

GOCE je pri opazovanju Zemlje v marsičem prvi. Njegov gradiometer – šest izjemno občutljivih merilnikov pospeška, ki merijo gravitacijo v 3D – je prvi takšen v vesolju.

Okoli Zemlje kroži na najmanjši višini med opazovalnimi sateliti, od koder zbira kar najboljše podatke Zemljine gravitacije. Zasnova tega enotonskega satelita je edinstvena.

Poleg tega GOCE uporablja inovativni ionski pogon, ki ustvarja majcene sile, s katerimi kompenzira zračni upor, ki ga satelit občuti med kroženjem skozi ostanke Zemljinega ozračja.

Profesor Liebig je dodal: "Lahko bi dejali, da je bil GOCE v svojih začetkih bolj podoben znanstveni fantastiki. Zdaj pa je končno pokazal, da je vrhunska misija."

Vodja misije Rune Floberghagen je dejal: "To je izjemno pomemben korak za misijo. Zdaj se veselimo naslednjih mesecev, ko bodo dodatni podatki še izboljšali natančnost geoida, česar bodo uporabniki naših podatkov zagotovo veseli."

Vir: ESA


Efemeride
06.07.2022 22:11 CEST
06.07.2022 20:11 UT
Sonce vzide 05:18 
zaide 20:55 
Luna vzide 12:32 
zaide 00:27 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost