lores

Cambridge, MA – Čez bilijon let bodo astronomi v naši galaksiji s težavo ugotovil, kako je nastalo vesolje. Današnjih dokazov namreč ne bodo imeli.

 

Opazovanja Edwina Hubbla so prva podprla model velikega poka. Pokazal je, da se zaradi širjenja vesolja galaksije oddaljujejo druga od druge. Kasneje so astronomi odkrili še en dokaz o velikem poku: mikrovalovno sevanje ozadja ali prasevanje, ki je ostanek zelo vročega začetka vesolja.

Čez bilijon let bo vesolje 100-krat starejše in precej drugačno. Naša galaksija se bo združila z galaksijo Andromeda. Mnoge zvezde, vključno z našim Soncem, bodo umrle. Zaradi vedno hitrejšega širjenja vesolja bodo vse druge galaksije predaleč, da bi jih videli in tudi prasevanje bo zbledelo. Kako bodo astronomi v prihodnosti vedeli, da se je veliki pok zgodil, če ne bo več prasevanja in daljnih, bežečih galaksij?

Harvardski teoretik Avi Loeb pravi, da bodo lahko pametni astronomi tudi v prihodnosti sklepali na veliki pok in na danes vodilno kozmološko teorijo, znano pod imenom standardni model s kozmološko konstanto (lambda-CDM). Morali bodo uporabiti najbolj oddaljen vir svetlobe takrat – to bodo zvezde, ki so bile z veliko hitrostjo odvržene iz središča Galaksije.

Približno enkrat na vsakih 100.000 let se dvojni sistem zvezd preveč približa črni luknji v središču naše galaksije in se pri tem zaradi njene gravitacijske sile razdruži. Ena zvezda pade v črno luknjo, druga pa odleti proti robu Galaksije s hitrostjo več kot 1,6 milijonov kilometrov na uro – dovolj hitro, da pobegne iz Galaksije.

Iskanje takšnih zvezd je zahtevnejše od iskanja igle v kopici sena, vendar bodo astronomi prihodnosti imeli dober razlog, da vestno iščejo. Ko se bodo zvezde dovolj oddaljile od Galaksije, se bodo začele pospeševati zaradi širjenja vesolja. Meritve teh pospeškov bodo predstavljale dokaz, da se vesolje širi.

Z raziskovanjem zvezd v Galaksiji bodo astronomi prihodnosti lahko sklepali, kdaj je Galaksija nastala. S pomočjo tega podatka in meritve pospeškov izvrženih zvezd bodo lahko izračunali starost vesolja in ključne kozmološke parametre, kot npr. vrednost kozmološke konstante.

"Astronomom prihodnosti ne bo treba slepo verjeti v veliki pok. S skrbno meritvijo in pametno analizo bodo našli dokaze o nastanku vesolja," je dejal Loeb.

VIR: CfA


Efemeride
06.07.2022 21:20 CEST
06.07.2022 19:20 UT
Sonce vzide 05:18 
zaide 20:55 
Luna vzide 12:32 
zaide 00:27 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost