PosterB_M Satelit INTEGRAL vesoljske agencije ESA je zaznal sevanje gama, ki je domnevno posledica akrecije zelo vroče snovi tik preden pade v črno luknjo. Ampak ali ta snov res pade v črno luknjo? Opazovanja kažejo na to, da nekaj te snovi uide tej usodi.

 

Nihče ne bi bil rad zelo blizu črne luknje. Le nekaj 100 kilometrov stran od njene površine je prostor kaotična zmes relativističnih delcev in sevanja. Delci padajo proti črni luknji s hitrostjo blizu svetlobne, temperatura v okolici pa presega milijone stopinj. Vendar nova opazovanja v območju sevanja gama namigujejo na to, da vsi delci ne padejo v črno luknjo, ampak jih neko urejeno magnetno polje v okolici ujame in s tem omogoča njihov pobeg.

Philippe Laurent in kolegi so prišli do tega sklepa z raziskovanjem črne luknje Cygnus X-1 v ozvezdju Laboda, ki trga material z donorske zvezde v dvojnem sistemu. Njihova opazovanja kažejo na to, da obstaja neko močno magnetno polje, ki nekaj teh delcev ujame preden padejo v črno luknjo in jih vodi v curkih stran od nje. Delci se v curkih gibljejo po spiralnih tirnicah in pri tem sevajo gama žarke, ki so zaradi nastanka v urejenem magnetnem polju posledično polarizirani.

CM_016_1778_1000_L

Polarizacija je lastnost valovanja in opisuje orientacijo nihanja elektromagnetnega polja. Ko se relativistični delci gibljejo po krivuljah v urejenem magnetnem polju, sevajo sinhrotronsko svetlobo, ki je polarizirana. Prav detekcija polariziranega sevanja v gama območju iz objekta Cygnus X-1 je bila glavni razlog za razmišljanje o magnetiziranih curkih.

"Opazovanja so bila zelo zahtevna. Uporabiti smo morali skoraj vse podatke iz opazovanj objekta Cygnus X-1, ki jih je satelit INTEGRAL zbral odkar deluje (od leta 2002, op.p.)," je povedal Philippe Laurent. Podatki so namreč skupek več kot 7-letnega opazovanja objekta Cygnus X-1 in več kot 5 milijonov sekund opazovalnega časa. "Še vedno ne vemo, kako delci namesto da bi padli v črno luknjo, zaidejo v curek. To je vroča tema debat med teoretiki. Ta opazovanja jim bodo mogoče pomagala," je še dejal Philippe Laurent.

Curki v bližini črnih lukenj so bili opaženi že prej z radijskimi teleskopi, ampak opazovanja v radijskem območju ne morejo dovolj natančno določiti kako blizu oz. daleč od črne luknje so ti curki.

"To odkritje polariziranega sevanja gama iz bližine črne luknje je edinstven rezultat satelita INTEGRAL, ki pokriva visoko-energijski del širokega spektra znanstvenih misij vesoljske agencije ESA. INTEGRAL tako preseneča z novimi odkritji, kljub temu da je v orbiti že 8 let," je povedal Christoph Winkler, znanstvenik na projektu misije INTEGRAL.

Vir: ESA


Efemeride
26.09.2023 16:01 CEST
26.09.2023 14:01 UT
Sonce vzide 06:53 
zaide 18:53 
Luna vzide 17:53 
zaide 02:26 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost