Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije je v nedeljo 7. marca 2020 organiziralo izbirno tekmovanje za mednarodno olimpijado iz znanja astronomije in astrofizike za srednješolce. Mladi astronomi in astronomke so se izkazali že na šolskem in na državnem tekmovanju v znanju astronomije. Prvi marčevski konec tedna pa so preživeli na Goričkem, kjer so se v večjem številu udeležili priprav in izbirnega dela tekmovanja (na sliki udeleženci in mentorji).

Po trodnevnih pripravah v Markovcih na Goričkem so se srednješolci zadnji dan preizkusili v reševanju teoretičnih nalog in obdelavi astronomskih podatkov. Temu izbirnemu delu tekmovanja naj bi sledil tudi opazovalni del na Messierovem maratonu, ki pa je zaradi trenutne situacije odpadel in ga ni bilo mogoče izvesti. 

Izbor v olimpijsko ekipo vsako leto poteka na več ravneh: dijaki zbirajo točke na šolskem in državnem tekmovanju iz znanja astronomije, tekmujejo pa še na Sanktpeterburški olimpijadi iz astronomije, ki poteka februarja meseca. Kasneje se udeležijo še izbirnega tekmovanja, opazovalni del pa že nekaj let poteka med Messierovim maratonom, kjer dijaki tekmujejo v razpoznavanju objektov iz Messierovega kataloga.

Rezultati letošnje 27. Sanktpeterburške olimpijade iz astronomije so dospeli konec marca. Slovenski osnovnošolci in srednješolci so bili znova uspešni (seznam tekmovalcev po razredih) in so se odlično odrezali. V kategoriji 8. razredov je Tomaž Holc (OŠ Breg, Ptuj) prejel zlato medaljo, Žan Arsov (OŠ Brezovica pri Ljubljani) in Elizabeta Končan (OŠ Cvetka Golarja, Škofja Loka) pa sta prejela bronasto medaljo. V kategoriji 9. razredov je Peter Andolšek (OŠ dr. Franceta Prešerna, Ribnica) prejel srebrno medaljo, Brest Lenarčič (OŠ Kozje) pa bronasto medaljo. V kategoriji srednjih šol je Vid Kavčič (SŠ Črnomelj) prejel srebrno medaljo, Marcel Malovrh (Gimnazija Kranj) pa bronasto medaljo.

Vsi dijaki, ki so se letos udeležili priprav, so bili deležni pohval mentoric in predavateljic DMFA, saj so pokazali veliko navdušenja nad astronomijo in veliko mero požrtvovalnosti. Po dolgem in napornem izbirnem postopku so se torej v slovensko olimpijsko ekipo za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike 2020 uvrstili Vid Kavčič (Srednja šola Črnomelj), Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Urban Razpotnik, Domen Lisjak in Urša Mati Djuraki (vsi Gimnazija Bežigrad).

Tekmovalci - Goričko 2020

Na sliki: skupina osemnajstih srednješolk in srednješolcev na pripravah v Markovcih na Goričkem, skupaj z mentoricami (Urška Andrenšek, FMF in Andreja Gomboc, UNG) in mentorji DMFA Slovenije (Andrej Guštin) ter lokalnim organizatorjem (Bojan Jandrašič).

Kljub temu, da trenutno še ni znano kakšen bo nadaljnji potek priprav in drugih aktivnosti, povezanih z astronomsko olimpijado, del priprav že poteka preko spleta. Člani olimpijske ekipe uspešno izkoristijo jasne noči, da tudi od doma izvajajo opazovalne vaje z lastno opremo.

Čestitamo vsem, tako uvrščenim v olimpijsko ekipo kot ostalim tekmovalcem in tekmovalkam ter seveda mentorjem in mentoricam!

Vir: DMFA Slovenije

 


Efemeride
03.06.2023 19:47 CEST
03.06.2023 17:47 UT
Sonce vzide 05:14 
zaide 20:47 
Luna vzide 20:30 
zaide 04:20 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost