Poimenujmo eksoplanet!

Prvo javno zbiranje predlogov za poimenovanje planeta in njegove zvezde v Sloveniji!

Ob 100-letnici Mednarodne astronomske zveze (IAU) po vsem svetu potekajo pod geslom “100 let pod skupnim nebom” številne pobude za popularizacijo astronomije. PoimenujmoPlanet je ena največjih mednarodno koordiniranih akcij. Mednarodna astronomska zveza IAU je vsaki državi dodelila en planetarni sistem, za katerega je mogoče javno zbiranje predlogov za ime. Ti eksoplaneti in njihove zvezde bodo po koncu natečaja nosili uradna imena, ki jih bodo izbrali v posameznih državah. S tem natečajem želimo spodbuditi zavedanje o našem položaju v vesolju in razmislek o tem, kako bi obstoj Zemlje zaznala morebitna civilizacija na nekem drugem planetu.

Slovenski eksoplanet je 446 svetlobnih let oddaljeni WASP-38 b. Njegova materinska zvezda je WASP-38 oz. HD 146389 z navidezno magnitudo 9,4. Nahajata se v ozvezdju Herkula.

Do konca oktobra 2019 bomo zbirali predloge za imeni planeta in zvezde. Končni izbor imena bo komisija razglasila do sredine decembra 2019.

Astronomska revija Spika razpisuje še dodatna izziva za amaterske astronome!

  • Posnemi zvezdo WASP-38!
  • Posnemi svetlobno krivuljo eksoplaneta WASP-38 b!

Prvi posnetki, ki bodo prišli na uredništvo Spike (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.), bodo bogato nagrajeni!

 

PRAVILNIK | VNESI SVOJ PREDLOG | DODATNE INFORMACIJE | KONTAKTLOGO in slike

 

Pravilnik tekmovanja

Spletni obrazec za vnos predlogov

Dodatne informacije

Podatki za zvezdo WASP-38: http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/sim-id?Ident=WASP-38
Podatki za planet WASP-38b: http://exoplanet.eu/catalog/wasp-38_b/

Pobuda NameExoWorlds – PoimenujmoPlanet drugod po svetu

Pri pobudi PoimenujmoPlanet sodeluje več kot 70 držav. Mednarodna astronomska zveza, ki je odgovorna za uradno poimenovanje nebesnih teles, je prvič leta 2015 sprožila iniciativo NameExoWorlds za poimenovanje 19 eksoplanetov. Tokratni natečaj je nekoliko drugačen, ker geslo letošnje obletnice »100 let pod skupnim nebom« poudarja mednarodno povezanost in skupni trud za spoznavanje vesolja. Zato so se pri IAU odločili, da vsaki sodelujoči državi dodelijo planetarni sistem, eksoplanet in matično zvezdo. Vsaka izmed dodeljenih zvezd je vidna iz države in dovolj svetla, da jo lahko opazujemo že z manjšim teleskopom.
Izbor imen bo v posamičnih državah potekal od junija do novembra 2019 skladno po pravilih natečaja, končna imena bo potrdil Upravni odbor natečaja IAU100 NameExoWorlds, rezultati pa bodo uradno razglašeni decembra 2019. Izbrana imena se bodo lahko uporabljala poleg že prisotnega znanstvenega imena, pri tem pa se bo navedlo tudi predlagatelje.

O izbranih zvezdah in planetih

Za natečaj PoimenujmoPlanet so bili izbrani planetarni sistemi, ki se jih lahko opazuje z manjšim teleskopom iz geografske širine glavnega mesta vsake sodelujoče države. Poleg možnosti opazovanja je sistem v več primerih povezan z državo tudi zaradi teleskopa, s katerim so planet odkrili, ali pa zaradi državljanstva znanstvenika/ce, ki je sodeloval/a pri odkritju planeta. Izbrani eksoplaneti so bili odkriti v prvih dveh desetletjih opazovanj planetov v drugih osončjih, torej je bila večina odkritij narejena pred letom 2012. Obstoj planeta je zato v splošnem priznan, saj gre za sisteme, ki jih je bilo možno dlje časa opazovati in tako potrditi njihov obstoj. Vizualna magnituda sistemov se giblje med 6 in 12 magnitudo. Planete so odkrili s spektroskopskimi opazovanji Dopplerjevega pojava (meritev radialnih hitrosti) ali metodo tranzita, vsi pa so bili odkriti z zemeljskimi teleskopi. Izbrani planeti so najverjetneje plinasti velikani, podobni Jupitru in Saturnu, z masami med 10% in 500% Jupitrove mase. Matična zvezda ne pripada večzvezdnemu sistemu, znan je pa samo en planet v orbiti okrog nje. Obstaja seveda možnost, da bodo opazovanja v prihodnosti odkrila okrog iste zvezde še druge planete ali pa celo, da je zvezda del večzvezdnega sistema.

Kaj je Mednarodna astronomska zveza (IAU)

Mednarodna astronomska zveza (IAU) je organizacija, ki združuje več kot 13500 profesionalnih astronomov iz več kot 100 držav širom po svetu. Njena naloga je spodbujanje astronomije v vseh njenih vidikih, vključno z raziskavami, komunikacijo, izobraževanjem in razvojem, s pomočjo mednarodnega sodelovanja. IAU je tudi mednarodno priznan organ, ki dodeli oznake nebesnim objektom in površinskim značilnostim na njih. Ustanovljena je bila leta 1919 in je največja svetovna profesionalna zveza astronomov.

 

Spletne povezave

Portal v vesolje - www.portalvvesolje.si
Slovenska astronomska revija Spika - http://astronomska-revija-spika.si/
DMFA Slovenije - www.dmfa.si
Spletna stran mednarodnega projekta: http://nameexoworlds.iau.org/
IAU 100 - https://www.iau-100.org/

Informacije

Andreja Gomboc
Nacionalna koordinatorka IAU 100
Center za astrofiziko in kozmologijo, Univerza v Novi Gorici
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Logo in slike

Logo PoimenujmoPlanet  (temna ali svetla podlaga)

Osebna izkaznica planeta in zvezde


Efemeride
26.09.2023 16:03 CEST
26.09.2023 14:03 UT
Sonce vzide 06:53 
zaide 18:53 
Luna vzide 17:53 
zaide 02:26 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost