Portal v vesolje in Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici vabita na marčevsko predavanje v ciklu poljudnih predavanj Sprehod skozi vesolje, ki bo v petek 17. marca 2017 ob 19:00 na Gimnaziji Murska Sobota. O največjih teleskopih sveta bo predaval Iztok Bončina.

Vabljeni!

Povzetek predavanja:

NAJVEČJI TELESKOPI SVETA
Na predavanju bom predstavil astronomske observatorije v puščavi Atacama v Čilu (La Silla, Paranal, ALMA) in Kanarskih otokih (GTC La Palma), ki se ponašajo z nekaterimi od največjih optičnih in radijskih teleskopov na svetu. Na observatorijih v Čilu sem preživel nekaj dni kot gost organizacije Evropski južni observatorij (ESO), La Palmo pa sem obiskal v času znanstvenega festivala STARMUS. Spoznali bomo značilnosti in posebnosti teh znamenitih raziskovalnih institucij kot tudi način življenja in dela astronomov, ki bivajo na observatorijih. Predstavil bom tudi zanimivo raziskovalno radarsko postajo Sondrestrom na Grenlandiji, ki je namenjena raziskovanju višjih plasti atmosfere.

O predavatelju:

Iztok Bončina je svobodni fotograf in fotoreporter, profesor umetnostne zgodovine, dolgoletni turistični vodnik, potapljač, ljubiteljski astronom in popotnik. Že dolga leta potuje in vodi turistične skupine po številnih deželah sveta. Organizira razne turistične seminarje in tudi različne fotografske tečaje in delavnice po vsej Sloveniji. Organizira in vodi tudi fotografska potovanja po svetu (Egipt, Šrilanka, Istanbul, Gruzija...) Fotografira že od srednje šole, zadnja leta predvsem v vlogi fotoreporterja. Je član Astronomskega društva Javornik in že nekaj let sodeluje kot mentor na različnih astro taborih predvsem na področju astrofotografije. Bil je tudi pet let urednik fotografije pri slovenski izdaji revije National Geographic Traveler. Kot strokovni sodelavec občasno predava na Turistici, visoki šoli za turizem, na kateri trenutno opravlja doktorski študij na temo vesoljskega turizma.

Nekaj posnetkov Iztoka Bončine (več njegovih posnetkov lahko najdete med ESO fotografijami):

ALMA

 

Zelo velik teleskop (VLT)

 

La Silla

 

GTC, La Palma

 

 


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
19.01.2022 17:51 CET
19.01.2022 16:51 UT
Sonce vzide 07:37 
zaide 16:48 
Luna vzide 18:11 
zaide 08:54 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost