Zgodba z opazovanjem Sonca na OŠ Turnišče se je začela leta 1999, ko so bili štirje takratni učenci napoteni na astronomski tabor in na opazovanje popolnega Sončevega mrka na Goričkem. Od takrat so se v šoli izvajale organizirane dejavnosti ob vsakem večjem astronomskem dogodku: opazovanja delnih Sončevih mrkov, prehodov Venere in Merkurja  ter opazovanja Luninih mrkov. Izvedba dejavnosti je bila  pogojena s primernim vremenom, ki  je bilo do izvajalcev vedno zelo prizanesljivo in je omogočilo različnim generacijam učencev nepozabne izkušnje.

V petek, 4. junija 2021 od 17h do 18h, bo na radiu Ognjišče oddaja Zanimivosti nočnega neba. V oddaji bomo gostili navdušenega okoljevarstvenika in amaterskega astronoma Andreja Moharja iz društva Temno nebo. Pogovarjali se bomo o problemu megakonstelacije satelitov Starlink in na splošno o množici najrazličnejših satelitov v orbitah okoli Zemlje.

 

Vabljeni na aprilski Večer na astronomskem observatoriju!

V četrtek, 8. aprila 2021 ob 19. uri, sta na programu predavanje "Ekstremofilni mikroorganizmi na Zemlji - okno v življenje v vesolju", ki ga bo imela prof. dr. Nina Gunde-Cimerman (Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani), ter (v primeru lepega vremena) praktična delavnica opazovanja s teleskopom na daljavo.

Dogodek bo potekal na daljavo preko aplikacije Zoom na povezavi, ki je objavljena tukaj. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bo snemana.

Večere na astronomskem observatoriju organizirata Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF) in Astronomska skupina FMF Univerze v Ljubljani vsak drugi četrtek v mesecu, v večernih urah.


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
22.06.2021 13:46 CEST
22.06.2021 11:46 UT
Sonce vzide 05:11 
zaide 20:57 
Luna vzide 18:27 
zaide 03:09 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost