Od Zemlje do vesolja

Mladinski opazovalno-raziskovalni tabor

Planina Kisovec, 17. – 19. avgust 2012

Društvo katoliških pedagogov Slovenije pripravlja na planini Kisovec Veliki planini mladinski opazovalno-raziskovalni tabor z astronomsko in kemijsko vsebino. Tabor je namenjen vsem dijakom, tudi tistim, ki bodo septembra prvič stopili v prvi letnik.

 

 

Astronomija (Boris Kham, prof. fizike)

Astronomi se bomo intenzivno ukvarjali s Soncem. Merili bomo njegov premer, velikost sončnih peg (sedaj je Sonce aktivno), višino protuberanc, zorni kot in višino Sonca nad obzorjem. Ponoči bomo spoznavali ozvezdja, opazovali oddaljene galaksije, ki svetijo v daljavi osem milijonov svetlobnih let daleč ali več (M82, M81, M27, M101 ...) in planet Jupiter. Razmišljali bomo, kje je naše mesto v vesolju in ali so vzporedni svetovi. Uporabljali bomo teleskope CelestronNexstar11 in 5SE, poseben teleskop Coronado za opazovanje protuberanc na Soncu in daljnogled 10 x 50.

Kemija (Helena Kregar, prof. kemije)

Kemiki bomo opazovali zemljo in kraške pojave v njej. Povzpeli se bomo na Veliko planino, na poti bomo zbirali vzorce kamnin in vode, ki jih bomo tudi analizirali. V sodelovanju z izkušenim strokovnjakom za raziskovanje kraških jam si bomo ogledali znamenite jame Vetrnice, v katerih je pogosto sneg tudi sredi poletja, jamo v Jerohih in v Kofcah. Ugotavljali bomo, v kakšnih pogojih nastajajo kraški pojavi, kako potekajo kemijske reakcije pri nastajanju in razkroju apnenca in te reakcije tudi izvedli in ponazorili. Za raziskovalno delo bomo uporabljali terenske merilne komplete za določanje sestave vode in zemlje, v domu na Kisovcu pa bomo imeli priročni laboratorij, v katerem bomo za konec tabora poskusili narediti tudi pravi sladoled.

Prijavnica na

http://www.dkps.si/drustvo/druge-dejavnosti/mladinski-opazovalno-raziskovalni-tabor/

Boris Kham


Efemeride
02.12.2023 10:09 CET
02.12.2023 09:09 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 16:18 
Luna vzide 20:55 
zaide 11:53 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost