Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko UL (Pot na Golovec 25, Ljubljana) organizira vsak drugi četrtek v mesecu dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Večer sestavljata mesečno tematsko predavanje in praktična delavnica opazovanja s teleskopom. Za opazovanja je vstop prost, za predavanje pa je potrebna brezplačna vstopnica. Predavanju lahko tudi sledite na daljavo.

Cikel Večeri na astronomskem observatoriju bo v četrtek, 12. januarja 2023, ko bo ob 18. uri na Astronomskem observatoriju (Pot na Golovec 25, Ljubljana) na sporedu predavanje Barve na astronomskih fotografijah (doc. dr. Janez Kos, Astronomska skupina na FMF), ob 19. uri pa bo sledilo astronomsko opazovanje s teleskopi (vodita Herman Mikuž in Bojan Dintinjana).

Za opazovanja, ki se izvajajo le v primeru lepega vremena, je vstop prost!

Za predavanje je potrebna rezervacija brezplačne vstopnice, ki je na voljo na tej spletni povezavi. Predavanju lahko sledite tudi na Zoom povezavi.


Program:

Barve na astronomskih fotografijah
dr. Janez Kos

Ob čudovitih slikah astronomskih objektov se velikokrat vprašamo kako bi jih videli v pravih barvah. Razložili bomo zakaj so nam tako všeč umetne ali povdarjene barve, zakaj prave barve niso uporabljene in kako bi objekti izgledali v naravnih barvah. Ob tem se bomo naučili še nekaj o naši interpretaciji barv in naredili par eksperimentov.

Predavanje traja 45 minut.
Povezava za zoom obiskovalce: https://fmf-uni-lj-si.zoom.us/j/94238648555

 

Opazovalna delavnica s teleskopom
Herman Mikuž in Bojan Dintinjana

V primeru lepega vremena bomo opazovali s teleskopi v živo. V ugodni legi za opazovanje je planet Mars. Mars je bil 8. decembra v opoziciji s Soncem, takrat je bil nam najbližje, zdaj pa se počasi oddaljuje od Zemlje. Opazovali bomo severno polarno kapico ter nekaj svetlih in temnih oranžnih področji, ki se z Marsovimi letnimi časi spreminjajo.

Delavnica traja 60 minut in bo potekala samo v živo.

Vir: Astronomski observatorij UL FMF


Efemeride
02.12.2023 10:43 CET
02.12.2023 09:43 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 16:18 
Luna vzide 20:55 
zaide 11:53 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost