Vabljeni na aprilski Večer na astronomskem observatoriju, ki bo tokrat potekal v živo in na daljavo!

V četrtek, 14. aprila 2022 ob 20. uri, sta na programu predavanje "Črne luknje v teoriji gravitacije in v našem vesolju", ki ga bo imel prof. Sašo Grozdanov (Fakulteta za matematiko in fiziko UL) ter praktična delavnica opazovanja s teleskopom (samo za obiskovalce v živo).

Dogodek bo potekal v živo in na daljavo, za udeležbo ni potrebna vstopnica. Udeležba na daljavo (samo predavanje) bo možna na povezavi https://fmf-uni-lj-si.zoom.us/j/95420922398, število udeležencev ni omejeno. Prireditev bo snemana.

Večere na astronomskem observatoriju organizirata Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF) in Astronomska skupina FMF Univerze v Ljubljani vsak drugi četrtek v mesecu, v večernih urah. Pretekle Večere na observatoriju najdete na spletni strani Astronomske skupine.

Program večera v četrtek, 14. aprila 2022 ob 20. uri

 

Črne luknje v teoriji gravitacije in v našem vesolju

prof. Sašo Grozdanov (FMF UL)

Splošna teorija relativnosti je opis gravitacijske sile kot geometrije prostora-časa, ki jo je leta 1915 formuliral Albert Einstein. Še istega leta je Karl Schwarzschild rešil Einsteinove enačbe za sferično simetrični sistem in našel rešitev prve črne luknje, ki se imenuje po njem. Kaj sploh je črna luknja? Prvi del predavanja bo namenjen opisu teh izjemno enostavnih, univerzalnih, a nadvse čudnih rešitev teorije splošne relativnosti. Za tem pa bom predstavil opazovalne in teoretične razloge zaradi katerih smo prepričani, da črne luknje v resnici obstajajo v našem vesolju.

Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom
Bojan Dintinjana in Herman Mikuž (Astronomska skupina FMF UL)

V primeru lepega vremena bomo opazovali teleskopom. Luna bo dva dni pred ščipom in bo v ugodni legi za opazovanje. Podrobno si bomo ogledali morja, kraterje, gorovja in doline na površju Lune. Uporabili bomo različne povečave in filter za opazovanje Lune. Potem si bomo ogledali še nekaj svetlih zvezd in odprtih zvezdnih kopic: Jasli znano kot M44 v Messierjevem katalogu in znamenito M67 s saksofonom v središču.

Delavnica, ki bo tokrat potekala samo v živo, traja 60 minut.

 

Vir: Astronomski observatorij Univerze v Ljubljani

Avtorstvo slike: NASA/JPL-Caltech


Efemeride
03.06.2023 21:01 CEST
03.06.2023 19:01 UT
Sonce vzide 05:14 
zaide 20:47 
Luna vzide 20:30 
zaide 04:20 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost