V petek 24. decembra bo v vesolje poletel vesoljski teleskop James Webb. Eksoplaneti, prve zvezde in galaksije v vesolju, eksplozije in še kaj—teleskop je po več kot treh desetletjih načrtovanj in razvoja pripravljen, da nam razkrije infrardečo vesolje v povsem novi podobi. Veliki dogodek za astronomijo si zasluži veliko pozornosti. Zato bomo slovenski astronomi pod okriljem Zavoda Cosmolab ta teden pripravili dva javna dogodka, povezana s teleskopom.

 

V četrtek 23. decembra ob 20:00 bomo pokramljali o znanstvenih temah, ki jih bo teleskop v naslednjih desetih letih dodobro pretresel. Kaj nas bo naučil o najbolj oddaljenih galaksijah v (vidnem) vesolju? Bo našel življenje na oddaljenih eksoplanetih? Kateri teleskop bi zmagal v boju Webb-Hubble?

Teleskop bomo pospremili na poti v vesolje. Datum izstrelitve še ni znan zaradi spremenljivih vremenskih razmer - spremljajte nas na družbenih medijih za več informacij. Skupaj z vami bomo spremljali izstrelitev in pri tem podali nekaj tehničnih zanimivosti o teleskopu in njegovem zahtevnem potovanju do njegovega cilja—milijona in pol kilometrov oddaljene točke v vesolju.

Oba dogodka boste lahko v živo spremljali prek videa na YouTube kanalu Zavoda Cosmolab:
https://www.youtube.com/c/zavodcosmolab

Natančno povezavo do videov bomo sporočili tik pred začetkom dogodka. Vabljeni ste, da nam v naslednjih dneh prek družbenih medijev postavite vprašanja o teleskopu JWST, vesolju, življenju in sploh o vsem. Odgovore zagotovo dobite vsaj za vprašanja, ki se nanašajo na prvi dve tematiki.

 


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
19.01.2022 17:35 CET
19.01.2022 16:35 UT
Sonce vzide 07:37 
zaide 16:48 
Luna vzide 18:11 
zaide 08:54 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost