Zgodba z opazovanjem Sonca na OŠ Turnišče se je začela leta 1999, ko so bili štirje takratni učenci napoteni na astronomski tabor in na opazovanje popolnega Sončevega mrka na Goričkem. Od takrat so se v šoli izvajale organizirane dejavnosti ob vsakem večjem astronomskem dogodku: opazovanja delnih Sončevih mrkov, prehodov Venere in Merkurja  ter opazovanja Luninih mrkov. Izvedba dejavnosti je bila  pogojena s primernim vremenom, ki  je bilo do izvajalcev vedno zelo prizanesljivo in je omogočilo različnim generacijam učencev nepozabne izkušnje.

Kljub oviram zaradi aktualnih covid – 19  razmer niti letos niso obupali. Klasični  zaščitni ukrepi za varno opazovanje sonca so bili dopolnjeni še z zahtevanimi epidemiološkimi  ukrepi  ( razkuževanje, maske, mehurčki ). Tudi vremenski pogoji so bili odlični.    

Na tovrstnih opazovanjih vedno uporabljajo metodo projekcije sonca na zaslon, prizorišče pa je omejeno s trakovi, ki omejujejo gibanje opazovalcev. 

 

Učitelj fizike Bojan Jandrašič je v ločenih skupinah v opazovanje  aktivno vključil učence izbirnih predmetov iz astronomije. Eni so pripravili prizorišče, drugi  uskladili projekcijo slike z zaslonom, tretji so skrbeli za upravljanje teleskopa. Učenci so se spomnili leta 2015, ko so bili zgolj opazovalci delnega Sončevega mrka. Tokrat so se znašli med izvajalci, čeprav v omejenih okoliščinah.

 

  

Med samim mrkom so prihajale in odhajale skupine učencev iz nižjih razredov, vsak oddelek posebej. Poleg slike na zaslonu in kratke razlage  so  sonce pogledali še skozi zaščitna očala.

   

Tokratni delni Sončev mrk je bil kratek in nevpadljiv, pa vendar predstavlja v teh nenavadnih časih čudovito doživetje. Izkušnja lahko  pomeni  tudi krepitev zaupanja v znanost, ki jo učenci največkrat prvič srečajo ravno  pri šolskih astronomskih opazovanjih.

 

Bojan Jandrašič

 


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
19.01.2022 17:27 CET
19.01.2022 16:27 UT
Sonce vzide 07:37 
zaide 16:48 
Luna vzide 18:11 
zaide 08:54 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost